Το ενδεχόμενο να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία σε ευρωπαϊκές χώρες, απευθυνόμενους στους εκπατρισμένους τούρκους ψηφοφόρους, εξετάζει οπρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου.

Οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία, θα είναι επίσης για πρώτη φορά ανοικτές για τους περίπου 2,6 εκατ. Τούρκους σε ηλικία ψήφου που ζουν στο εξωτερικό, από τους οποίους 1,5 εκατ. μόνο στη Γερμανία.

Πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος το 2012 με πρωτοβουλία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, ψήφιζαν μόνο 5% ως 7% των ψηφοφόρων αυτών, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουν ανακοινωθεί από τις εκλογικές αρχές, και η ψηφοφορία διεξαγόταν στα τελωνεία στα σύνορα της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του, διευκρινίσθηκε πως ο Ερντογάν θέλει να επισκεφθεί κατά πρώτο λόγο πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπου ζει μια σημαντική τουρκικής καταγωγής κοινότητα (3,4 εκατ. άνθρωποι), κυρίως στην Κολωνία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επιθυμεί να μεταβεί στη συνέχεια στη Γαλλία και την Ολλανδία, δύο χώρες που φιλοξενούν επίσης σημαντικές τουρκικές κοινότητες.

Οι ακριβείς ημερομηνίες αυτών των επισκέψεων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Παρά το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο πλήττοντας το περιβάλλον του Ερντογάν και το πρόσωπό του, το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου συγκεντρώνοντας 45% των ψήφων.

Ενισχυμένος από τη νίκη αυτή, ο Ερντογάν θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Αυγούστου για πρώτη φορά με καθολική ψηφοφορία. Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί στις 24 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν την υποψηφιότητά του, η οποία θεωρείται πάντως σίγουρη.

Ο εν δυνάμει αντίπαλός του, ο νυν αρχηγός του κράτους Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είχε εκλεγεί από το κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός σεναρίου ανταλλαγής θέσεων —όπως έκαναν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Ρωσία— ανάμεσα στον ίδιο και τον Ερντογάν, πρώην συνοδοιπόρο του στις τάξεις του πολιτικού ισλάμ.