Αύριο, Τετάρτη θα επισημοποιήσει η Eurostat την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2013 εκτιμάται στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ουσιαστικά επισημοποιεί και την έναρξη της συζήτησης για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, η οποία δεν θα αρχίσει πριν από το καλοκαίρι. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο προσεχές Eurogroup της 5ης Μαίου 2014.

Μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα δοθεί στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησης, ενόψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό σκέλος του εθνικού σχεδίου, αυτό θα επιδιωχθεί να στηρίζεται στην υγιή χρηματοδότηση και όχι μόνο σε δανεισμό με τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και μη τραπεζικών χρηματοδοτικών εργαλείων που απορρέουν από το ΕΣΠΑ.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο θα στηριχθεί στα πλεονεκτήματα της χώρας – στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία τροφίμων και την τουριστική βιομηχανία, στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην έρευνα και την καινοτομία.

Τέλος, όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει ακόμη προβλέψεις για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ ή τον καθολικό συμψηφισμό όλων των απαιτήσεων έναντι όλων των οφειλών του πολίτη σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.