Σε σκληρή καταδίκη των ενεργειών του πλοιάρχου και του πληρώματος του μοιραίου σκάφους «Sewol», που πήρε στον υγρό τάφο του σχεδόν 300 ανθρώπους, προέβη τη Δευτέρα του Πάσχα η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, κάνοντας λόγο για «ασυγχώρητες» πράξεις που «ισοδυναμούν με φόνο».

Τα έως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο καπετάνιος αρχικά διέταξε τους επιβάτες να παραμείνουν στις καμπίνες τους, προτού τελικά δώσει εντολή εγκατάλειψης του σκάφους περίπου μισή ώρα αργότερα, αφότου το βυθιζόμενο «Sewol» είχε πια πάρει επικίνδυνη κλίση.

Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα είπαν στους επιβάτες να μείνουν στις θέσεις τους αλλά οι ίδιοι ήταν οι πρώτοι που άφησαν το πλοίο, αφού εγκατέλειψαν του επιβάτες», σχολίασε η πρόεδρος Παρκ Γκέουν-Χούε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Νομικά και ηθικά, πρόκειται για μία αδιανόητη πράξη», συμπλήρωσε. Η κυβέρνηση της Πάρκ αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση λόγω της τραγωδίας.

Ο τελευταίος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα για το ναυάγιο τη Δευτέρα, κάνει λόγο για 87 νεκρούς και 215 αγνοούμενους από τους 476 επιβαίνοντες στο φέρι, εκ των οποίων 352 μαθητές που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν ένα εξειδικευμένο πλοίο διάσωσης, το USNS Safeguard, προκειμένου να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στο Sewol, το πλοίο που ναυάγησε στα ανοικτά της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Αν και η Δημοκρατία της Κορέας δεν έχει επίσημα ζητήσει την παρουσία ενός πλοίου διάσωσης, εμείς στέλνουμε το USNS Safeguard από την Ταϊλάνδη στην περίπτωση που οι Κορεάτες ζητήσουν τη βοήθειά μας» επιβεβαίωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Με μήκος 78 μέτρα, το Safeguard εξειδικεύεται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πλοίων που διατρέχουν κίνδυνο. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα που διευκολύνουν τις επιχειρήσεις κατάδυσης και την ανάσυρση αντικειμένων από το βυθό της θάλασσας.

Τέσσερις ακόμα συλλήψεις

Οι δηλώσεις της προέδρου ήλθαν τη στιγμή που τέσσερα ακόμα μέλη του πληρώματος του «Sewol» τέθηκαν υπό κράτηση καθότι θεωρείται πως εγκατέλειψαν τους επιβάτες. Πρόκειται για δύο πρώτους αξιωματικούς, έναν δεύτερο αξιωματικό και τον πρώτο μηχανικό του πλοίου.

Σε βάρος τους αναμένεται να εκδοθεί επίσημο ένταλμα σύλληψης, καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατό να παραμείνουν κρατούμενοι για περισσότερες από 48 ώρες.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί ο ίδιος ο πλοίαρχος και δύο ακόμα μέλη του πληρώματος.

Τέλος, θυμηδία προκαλεί ότι ο 69χρονος πλοίαρχος του φεριμπότ είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα χρόνια σε διαφημιστικό με το οποίο διαβεβαίωνε τους συμπατριώτες του ότι το ταξίδι από το Ιντσόν στο νησί Τζέτζου ήταν απόλυτα ασφαλές, αρκεί οι επιβάτες να ακολουθούσαν τις οδηγίες του πληρώματος.