Σε φορτισμένο κλίμα και μεδρακόντειαμέτρα ασφαλείας, η Βοστώνη φιλοξένησε, τη Δευτέρα του Πάσχα, τον118ο Μαραθώνιο, με τις μνήμες νωπές από το περυσινό αιματοκύλισμα από τις βόμβες των Τσετσένων αδελφών Τσαρνάεφ.

Στα τριάντα έξι χιλιάδες άτομα έφθασαν οι συμμετέχοντες, 9.000 περισσότεροι συγκριτικά με διοργανώσεις του παρελθόντος, ενώ στις πεντακόσιες χιλιάδες υπολογίστηκαν οι θεατές του αγώνα.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμμετοχή περσινών τραυματιών του Μαραθωνίου, πολλοί από αυτούς μάλιστα έτρεξαν τη διαδρομή με τα προσθετικά τους μέλη!

Πριν από την έναρξη του αγώνα, οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση του 2013.

Νωρίτερα, η Αστυνομία της Βοστώνης είχε αποκλείσει τη διαδρομή με 8.000 μεταλλικά οδοφράγματα, 1.200 περισσότερα από πέρυσι, ενώ είχανκινητοποιηθεί επίσης μονάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ειδικές μονάδες Swat από άλλες πολιτείες.

Ο εφιάλτης του 2013

Η επίθεση το 2013 μετέτρεψε σε εφιάλτη τον διάσημο Μαραθώνιο: Δύο βόμβες τοποθετημένες σε χύτρες ταχύτητας εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στην γραμμή του τερματισμού λίγο πριν από τις 3:00 μ.μ., σκοτώνοντας τρεις θεατές, μεταξύ των οποίων ένα 8χρονο παιδί και τραυματίζοντας 264 άτομα, συμμετέχοντες και παριστάμενους.

Οι βόμβες κρυμμένες σε σακίδια είχαν τοποθετηθεί από δύο μουσουλμάνους Τσετσένους αδελφούς οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγες ημέρες αργότερα. Ο μεγαλύτερος από τους δράστες ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώθηκε στις 19 Απριλίου μετά από καταδίωξη της Αστυνομίας, ενώ ο 20χρονος αδελφός του, Τζοχάρ, συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, λίγες ώρες αργότερα.

Η δίκη του νεαρού Τσετσένου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου. Κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής με αποτέλεσμα το θάνατο και επίθεση σε δημόσιο χώρο, αντιμετωπίζοντας τη θανατική ποινή.