Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Μ.Πέμπτης ότι αποφάσισε την εκταμίευση της νέα δόσης, η οποία ανέρχεται σε 851 εκατ. ευρώ, του δανείου του στην Πορτογαλία, την προτελευταία δόση πριν τερματιστεί το διεθνές σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, έδωσε την έγκρισή του στην αποδέσμευση της νέας αυτής δόσης η οποία αυξάνει σε 25,7 δισεκ. ευρώ το ύψος του δανεισμού που έχει χορηγηθεί στη χώρα αυτή από τον διεθνή χρηματοοικονομικό θεσμό, όπως ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Συνολικά, η διεθνής τρόικα των πιστωτών είχε ανοίγει το 2011 μια γραμμή πιστώσεων συνολικού ύψους 78 δισεκ. ευρώ για την Πορτογαλία, η οποία θεωρητικά έληγε την 17η Μαΐου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ διευκρινίζει πάντως ότι αποδέχθηκε το αίτημα παράτασης του προγράμματος στήριξης έως την 30ή Ιουνίου προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια νέα αξιολόγηση των δημοσιονομικών της χώρας, που πρόκειται να αρχίσει στα τέλη του Απριλίου.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν είχε ολοκληρωθεί ο προηγούμενος έλεγχος, τα κλιμάκια της τρόικας είχαν επιδώσει άλλο ένα λίαν καλώς στη χώρα, η οποία εφαρμόζει ένα σχέδιο δραστικής λιτότητας και το χρέος της οποίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Στα μέσα του Απριλίου η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε υιοθετήσει νέα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση 1,4 δισεκ. ευρώ για να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 2,5% του ΑΕΠ το 2015 εκπληρώνοντας τους όρους που της είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της.

«Η Πορτογαλία […] χρειάζεται ακόμη να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις τη στιγμή κατά την οποία οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της εκθέτουν τη χώρα στη μεταβλητότητα των αγορών», σχολίασε ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στο ΔΝΤ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Λίπτον, τα εμπόδια που τίθενται στην ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητα συνεχίζουν εξάλλου να απειλούν να προκαλέσουν «καθυστέρηση της αναγκαίας επανεξισορρόπησης της οικονομίας».

Σε μια ένδειξη της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα, προχωρώντας στην πρώτη δημοπράτηση κρατικών τίτλων από τη Λισαβόνα εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει στο ΔΝΤ, οι ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης πρέπει να δεσμευτούν να υποστηρίξουν την Πορτογαλία έως ότου «αποκατασταθεί μια πλήρης και ακέραιη πρόσβασή της στις αγορές» καθώς και να συμβάλλουν η χώρα να γίνει «ανθεκτική στα (οικονομικά) σοκ».