Με την υιοθέτηση οδικού χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, έληξε η τετραμερής σύνοδος στη Γενεύη, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης και διήρκεσε περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι

καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συμφώνησαν σε αμνηστία των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κτίρια, σε βήματα για αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι όροι της συμφωνίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των Κέρι, Λαβρόφ και Άστον:

  • Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα.
  • Οι καταληψίες διαδηλωτές πρέπει να φύγουν όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί παράνομα
  • Θα πρέπει να αδειάσουν οι πλατείες, οι δρόμοι, οι δημόσιοι χώροι που έχουν καταληφθεί.
  • Το Κίεβο παρέχει αμνηστία σε διαδηλωτές και καταληψίες, με εξαίρεση εκείνους που κατηγορούνται για σημαντικά αδικήματα.
  • Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) που βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία θα αναλάβει προεξάρχοντα ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την αποστολή και να παρέχουν παρατηρητές, δήλωσε ο Κέρι.
  • Θα ξεκινήσει άμεσα ευρύς διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών και των πολιτικών ομάδων.
  • Όλες πλευρές είναι έτοιμες για οικονομική στήριξη στην Ουκρανία εάν εφαρμοστούν τα παραπάνω.

«Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ συμφώνησαν σε αποχή από τη βία» δήλωσε οΣεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι τέσσερις πλευρές υιοθετούν έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο ρώσος υπουργός κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα εθνικός διάλογος στην Ουκρανία, ζητά αποκεντρωμένη εξουσία και μεγαλύτερες εξουσίες για τις περιοχές, καθώς και ισχυρότερο ρόλο της ρωσικής γλώσσας στη χώρα.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη και να μην ενταχθεί σε καμία στρατιωτική συμμαχία.

Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να συναντιούνται. «Μας δίνει ελπίδα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ενδιαφέρονται πραγματικά για τριμερή συνεργασία με τη Ρωσία» δήλωσε.

Χαρακτήρισε ως «διάκριση και εχθρότητα» την κίνηση του Κιέβου να επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις στην Ουκρανία ρώσων πολιτών.

Ο Λαβρόφ αρνήθηκε τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία. «Δεν επιθυμούμε να εισέλθουν οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου ζει το αδελφό έθνος» είπε.

Από την πλευρά του, οΤζον Κέριπαραδέχθηκε ότι Ουκρανία και Ρωσία «έχουν πραγματικές διαφορές, κάποιες από αυτές σημαντικές» και δήλωσε: «Εάν δεν δούμε πρόοδο, δεν έχουμε άλλη επιλογή απ το να επιβάλλουμε μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα, ο Κέρι δήλωσε ότι η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι σε βάθος χρόνου, «εάν η κατάσταση αποκλιμακωθεί, εάν εκπροσωπηθούν τα συμφέροντα των πολιτών, εάν συνεχιστεί η συνταγματική διαδικασία και οριστεί η νέα κυβέρνηση», θα σεβαστούν το αίτημα για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.