Για τους περισσότερους, Γάλλους και μη, το περίφημο Μαρέ στο Παρίσι είναι μία από τις πιο «μοδάτες» περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο όπου οι κορυφαίοι οίκοι μόδας γειτνιάζουν με εστιατόρια στα οποία εργάζονται οι καλύτεροι σεφ της Γαλλίας. Για κάποιους άλλους ωστόσο, το Μαρέ δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια Ντίσνεϊλαντ για εύπορους σαραντάρηδες που κατακλύζουν την περιοχή για να φάνε βιολογικά προϊόντα και να αγοράσουν πανάκριβες λάμπες μινιμαλιστικής αισθητικής. Ανεξάρτητα πάντως από το ποια από τις δύο απόψεις ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα, αποτελεί γεγονός ότι ένας ζάπλουτος ιταλομαροκινής καταγωγής βάλθηκε να κάνει το Μαρέ δικό του. Πώς; Αγοράζοντας περισσότερα από 30 καταστήματα σε τρεις από τις πιο γνωστές οδούς αυτής της διάσημης παρισινής συνοικίας.

Πριν από μερικά χρόνια ο 42χρονος δισεκατομμυριούχος Σεντρίκ Ναντόν αγόρασε ένα κατάστημα σε μια γειτονιά στο άνω, λιγότερο θορυβώδες και περισσότερο αριστοκρατικό, Μαρέ για να το μετατρέψει σε εστιατόριο. Τον Ιούλιο του 2012 αγόρασε ακόμη τρία και μετά άλλα δύο και συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό, ώσπου κατέληξε να κατέχει δεκάδες καταστήματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Σήμερα ο στόχος τού Ναντόν είναι να γίνει «δημιουργός ιδανικών τόπων όπου οι άνθρωποι θα ζουν και θα τρώνε» και σκοπεύει να τον πετύχει χαράσσοντας μια Νεαρή Οδό –Jeune Rue –όπου τα σινεμά, οι αίθουσες τέχνης και τα μπαρ θα φέρουν τις υπογραφές των κορυφαίων σχεδιαστών του κόσμου ενώ τα εστιατόρια θα προσφέρουν τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα σε μοναδικές γαστριμαργικές συνθέσεις ταλαντούχων και διάσημων σεφ.

Στην πράξη, ο Ναντόν επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα γειτονιά μέσα στην καρδιά του Μαρέ όπου οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα «να εξελίξουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν (τα διάφορα αγαθά) και παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν αναφορικά με τη φύση και τις βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Jeune Rue.

Οι κατασκευαστικές φιλοδοξίες του Ναντόν αποτέλεσαν την αιτία για να μετατραπεί ένα τμήμα μιας από τις πιο γνωστές συνοικίες του Παρισιού σε ένα τεράστιο εργοτάξιο. Ομως η εταιρεία που ίδρυσε για τον συγκεκριμένο σκοπό δημιούργησε εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ όταν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ –τον Μάιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα –θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Αρκετοί ωστόσο δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Ναντόν επένδυσε πολλά εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά και μόνο για την αγάπη του για το εκλεκτό φαγητό, την ιδιαίτερη αισθητική και την οικολογία. Ο ίδιος πάντως δηλώνει πως ό,τι κάνει δεν το κάνει με σκοπό το κέρδος αλλά την προσωπική του ικανοποίηση.