Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε μια σκληρή μάχη προκειμένου να μην του επιβληθεί η ποινή τού κατ’ οίκον περιορισμού για φορολογική απάτη. Για να πετύχει τον σκοπό του δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα τίναζε στον αέρα τη συμφωνία για τον νέο εκλογικό νόμο και να υποσχεθεί ότι θα σταματούσε τις προσβλητικές επιθέσεις προς τους δικαστές. Τελικά κέρδισε τη μάχη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο και για τέσσερις ώρες την εβδομάδα θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον οίκο ευγηρίας Αγία Οικογένεια, ο οποίος βρίσκεται στα περίχωρα του Μιλάνου.

Το είδος της βοήθειας που θα προσφέρει στους αναξιοπαθούντες συνομηλίκους του ο 78χρονος πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης δεν είναι γνωστό. Σύμφωνα με την απόφαση των δικαστών, θα συμφωνηθεί ανάμεσα στον κατηγορούμενο και τη διεύθυνση του ιδρύματος. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι με αυτήν την ποινή εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή. Οπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δικαίωμα να βγει εκτός των ορίων της Λομβαρδίας, θα μπορεί να ταξιδέψει στη Ρώμη στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας κι εφόσον του δοθεί η σχετική άδεια από τις Αρχές.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του δικαστηρίου εκδόθηκε χθες το πρωί. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε καταδικαστεί αρχικά σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ποινή όμως που μετατράπηκε σε ένα έτος. Στην ουσία πρόκειται για 10 ½ μήνες καθώς από το έτος αφαιρέθηκαν 45 ημέρες λόγω του κοινωνικά χρήσιμου χαρακτήρα των υπηρεσιών που θα προσφέρει. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να περάσει 168 ώρες δίπλα στους ηλικιωμένους, χρόνος που ισοδυναμεί με επτά εργάσιμες ημέρες. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε ένα ίδρυμα για άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκεται κοντά στη βίλα του στο Μιλάνο. Ωστόσο, αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τους δικαστές του, ενώ παράλληλα τέθηκε ένας όρος: σε περίπτωση που ο πρώην Καβαλιέρε εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης, η ποινή του θα ανακληθεί και θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Για τον επόμενο χρόνο επομένως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αποφύγει οποιονδήποτε χαρακτηρισμό εναντίον των δικαστών – ακόμη και ο ισχυρισμός ότι είναι «κομμουνιστές», όπως έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν, μπορεί να τον στείλει σπίτι του. Οπως όλα δείχνουν, όμως, ο ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια θα συμμορφωθεί. Οι δικηγόροι του χαρακτήρισαν την απόφαση «ισορροπημένη», δεδομένων και «των αναγκών της πολιτικής δραστηριότητας του προέδρου».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το στενό περιβάλλον του. «Ηταν μια σοφή επιλογή που συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης» δήλωσε στενή συνεργάτις του. Στον αντίποδα κινήθηκαν στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός και ηγετικό στέλεχος της ιταλικής Κεντροαριστεράς, έσπευσε να επισημάνει ότι ένας φτωχός θα έμπαινε στη φυλακή για ένα πολύ πιο ελαφρύ αδίκημα από αυτό που διέπραξε ο Μπερλουσκόνι. «Στην Ιταλία συμφέρει να κλέβεις την Εφορία» σημείωσε από την πλευρά του ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ιταλία των Αξιών που έχει ιδρύσει ο πρώην δικαστής και σημαιοφόρος της επιχείρησης Καθαρά Χέρια, Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Ο ιδανικός ρόλος του Σίλβιο στην Αγία Οικογένεια

Ο οίκος ευγηρίας Αγία Οικογένεια απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη βίλα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο. Τι είδους κοινωνική υπηρεσία θα προσφέρει όμως ο πρώην Καβαλιέρε εκεί; Η πρώτη σκέψη πολλών στην Ιταλία ήταν ότι ως παλιός κονφερασιέ και λάτρης των – έστω και σαχλών – ανεκδότων, ο Μπερλουσκόνι θα ήταν ιδανικός για να διασκεδάζει τους τροφίμους του ιδρύματος.