Είναι ο αγώνας που οι ποδοσφαιρόφιλοι σε κάθε άκρη του πλανήτη περιμένουν να παρακολουθήσουν εναγωνίως, διότι σε αυτόν ξεχωρίζει η επιμέρους μάχη δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Το ματς Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα (και αντιστρόφως) δεν διαθέτει πλέον ως τίτλος την ελκυστικότητα του παρελθόντος για όλους όσοι δεν υποστηρίζουν κάποια από τις δύο ομάδες. Είναι η κόντρα του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Λιονέλ Μέσι αυτή που καθηλώνει και σαγηνεύει, αυτή που μαζεύει τις παρέες γύρω από την τηλεόραση, που ωθεί τους μικρούς μαθητές να λένε ψέματα ότι τελείωσαν με τα διαβάσματά τους.

Οχι απόψε όμως… Ο πορτογάλος επιθετικός της Ρεάλ δεν θα δώσει το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μεστάγια, έδρα της Βαλένθια, καθώς όπως αποκάλυψε ο προπονητής των Μέρενχες Κάρλο Αντσελότι, «αισθάνεται ακόμα ενοχλήσεις στον τραυματισμένο μηρό του και δεν είμαστε σε περίοδο που μπορούμε να ρισκάρουμε. Το Κύπελλο είναι πάντα ένα σπουδαίο τρόπαιο, όμως μπροστά μας υπάρχουν δύο μεγαλύτερες μάχες, αυτές του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ. Και θέλουμε τον Κριστιάνο μαζί μας σε αυτές».

Η απουσία του Ρονάλντο από το έβδομο κλάσικο που αφορά τελικό του ισπανικού Κυπέλλου στην ιστορία των δύο ομάδων (3-3 ώς σήμερα), δεν συνεπάγεται, ωστόσο, ότι ο ιταλός προπονητής θα πετάξει λευκή πετσέτα: «Η ομάδα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να νικήσει την Μπαρτσελόνα και να κατακτήσει το τρόπαιο. Θα πρέπει ασφαλώς να παίξουμε λίγο διαφορετικά και να εφαρμόσουμε ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο, αλλά το έχουμε ετοιμάσει καλά» τόνισε ο δις πρωταθλητής Ευρώπης ως προπονητής της ιταλικής Μίλαν.

Στην αντίπερα όχθη η απουσία του Ρονάλντο ασφαλώς βολεύει τα σχέδια της Μπάρτσα, η οποία αποχαιρέτισε το Τσάμπιονς Λιγκ, έχει χάσει πολύτιμο έδαφος στην κούρσα του ισπανικού τίτλου και αντιμετωπίζει τον τελικό ως ένα ματς λύτρωσης και εξιλέωσης. «Πρέπει να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας και πώς θα παρουσιαστούμε καλύτεροι από τα προηγούμενα ματς. Ασχέτως ποιος παίζει απέναντί μας, αν εμείς δεν βγάλουμε στο γήπεδο την εικόνα που πρέπει, θα έχουμε πάλι πρόβλημα» δήλωσε με ειλικρίνεια ο προπονητής της καταλανικής ομάδας Τάτα Μαρτίνο, ο οποίος παίζει το τελευταίο χαρτί του για να κερδίσει πόντους παραμονής στην ομάδα της Βαρκελώνης, κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν πλέον απίθανο να συμβεί.

Η Μπάρτσα περιμένει τον Λιονέλ Μέσι να λάμψει και να «καθαρίσει» τον τελικό ύστερα από συνεχιζόμενες χαμηλές πτήσεις. Βέβαια οι Καταλανοί έχουν και άλλα προβλήματα να λύσουν, με κυριότερο όλων αυτό της επούλωσης των ανοιχτών πληγών στην άμυνά της. Δέχεται εύκολα γκολ, ώρες ώρες μοιάζει να πελαγοδρομεί και γενικότερα, λόγω και της απουσίας του τραυματία τερματοφύλακα Βαλντές ο οποίος παρείχε ασφάλεια, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη απέναντι σε ικανούς επιθετικούς. Γι’ αυτό ο Μαρτίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στο αρχικό σχήμα τον Κάρλες Πουγιόλ, ο οποίος αποθεραπεύτηκε και είναι ιδανικός για τέτοια ματς.