Το ελληνικό ποδόσφαιρο, θέλοντας ή μη, πρέπει να υπογράψει το δικό του μνημόνιο. Το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Οργανο της ΕΠΟ υιοθέτησε τις εισηγήσεις του τμήματος αδειοδότησης και έριξε πόρτα σε επτά ΠΑΕ! Βέροια, ΠΑΣ Γιάννινα, Πλατανιάς, Εργοτέλης, Αρης, Πανιώνιος και ΟΦΗ δεν έπεισαν τον Γιώργο Δημητρίου που προεδρεύει στο συγκεκριμένο τμήμα της ελληνικής ομοσπονδίας, το οποίο πρέπει να είναι κι εκείνο που λειτουργεί καλύτερα και ορθότερα από οτιδήποτε άλλο στο ωραίο μας… χωριό, με αποτέλεσμα να κάνει αρνητική εισήγηση στο Πρωτοβάθμιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών ΠΑΕ αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και εφόσον δεν μπορούν να βρουν κάποιον ισχυρό επενδυτή, οφείλουν να ακολουθήσουν μνημονιακή πολιτική γιατί τα χρέη παραμένουν. Μαζί και τα προβλήματά τους. Ποια είναι αυτά; Οι επτά ομάδες που δεν εξασφάλισαν την άδεια, δεν μπορούν να αποκτήσουν περισσότερους από τρεις παίκτες άνω των 24 ετών και δεν μπορούν να ανανεώσουν περισσότερα από δύο συμβόλαια παικτών της ίδιας ηλικίας, ενώ θα τους παρακρατηθεί το 20% των εσόδων προκειμένου να εξυπηρετηθούν χρέη προηγούμενων ετών.

Αυτή είναι η μια πλευρά του φεγγαριού, η σκοτεινή. Στη φωτεινή, που ρίχνει φως στον δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν οι ΠΑΕ, πέρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η άδεια που πήρε ο ΠΑΟ είναι δικαίωση της πολιτικής που χάραξε ο Γιάννης Αλαφούζος. Με μείωση του μπάτζετ περί του 50%, ουσιαστικές κινήσεις και ελαχιστοποίηση των λαθών, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αρχικά έσωσε για την ομάδα του την παρτίδα αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να δημιουργεί όραμα για το μέλλον. Μην ξεχνάτε ότι πέρυσι ο ΠΑΟ τερμάτισε έκτος, έπαιξε μπαράζ για να είναι πρώτος επιλαχών για μια θέση στην Ευρώπη και τελικά δεν αγωνίστηκε λόγω του ελέγχου της ΟΥΕΦΑ. Τώρα είναι τρίτος, με την άδεια στο συρτάρι και μπορεί να ελπίζει ότι θα βγει από το μνημόνιό του πιο γρήγορα από τη χώρα…