Ο Παναθηναϊκός των περιορισμένων δυνατοτήτων (και επιλογών) στην επίθεση και με προπονητικό σχήμα «εκτάκτου ανάγκης» εξακολουθεί να έχει DNA νικητή και στη Μόσχα έχασε μια απίστευτη ευκαιρία να κάνει το break και να στριμώξει στα… σχοινιά του ρινγκ την πανάκριβη ΤΣΣΚΑ!

Η ομάδα των 37 εκατομμυρίων μπάτζετ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την απουσία του βασικού δημιουργού της, Μίλος Τεόντοσιτς για το βραχυκύκλωμα που βίωσε απέναντι στον «εξάστερο», τον οποίο χρειάστηκε πεντάλεπτη παράταση για να νικήσει με 77-74 και να πετύχει το 1-0 στην προημιτελική σειρά.

Η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη, που ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία στο δύσκολο ρόλο που ανέλαβε, κατόρθωσε ύστερα από το πρώτο δεκάλεπτο στη διάρκεια του οποίου η ΤΣΣΚΑ έκανε σχεδόν ότι ήθελε, να υπνωτίσει τους παίκτες του Έτορε Μεσίνα για τα επόμενα 35 λεπτά του αγώνα (72-72 καν.διάρκεια) και να έχει την τύχη στα χέρια της για το τελικό αποτέλεσμα. Όμως οι επιλογές των Πράσινων τόσο στην τελευταία επίθεση του 40λεπτου, όσο και στην παράταση ήταν απογοητευτικές και αποκαλυπτικές των προβλημάτων που έχουν στην επίθεση.

Με 30’’ να απομένουν στο ρολόι, το σκορ στο 72-72, το momentum και τη μπάλα στα χέρια του ύστερα από το τάιμ-άουτ που κάλεσε ο Αλβέρτης, ο Παναθηναϊκός εκδήλωσε μια επίθεση που για 22’’ ο Διαμαντίδης προσπαθούσε με ντρίμπλα να βρει χώρο να σουτάρει μπροστά στους Χριάπα, Κρστιτς και τελικά έχοντας χάσει την οπτική επαφή με το καλάθι, πάσαρε στον Μπράμος που επιχείρησε ένα κακό σουτ το οποίο ήταν air ball. Κάτι ανάλογο συνέβη στην πεντάλεπτη παράταση, μόνο που αυτή τη φορά οι νταμπλούχοι δεν είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη αλλά να στείλουν το ματς σε δεύτερη παράταση.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεσίνα προτίμησε να μην δώσει φάουλ στον Παναθηναϊκό αλλά να παίξει άμυνα για 21’’ που είχαν στη διάθεση τους οι παίκτες του Αλβέρτη μετά τη 1/2 βολές (που για δεύτερη σερί φορά) είχε ο Ουίμς (77-74). Αυτή τη φορά ο Διαμαντίδης, που τελείωσε το ματς με 2/10 τρίποντα, έκανε το σουτ από τα 6μ75, αλλά δίχως να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Πάνω σε άμυνα, με σουτ που πήγε στο ταμπλό ο αρχηγός του ΠΑΟ επιχείρησε να ισοφαρίσει αλλά δεν τα κατάφερε…

Η ευκαιρία ουσιαστικά χάθηκε στη κανονική διάρκεια, όχι στην παράταση που ολοκληρώθηκε με επιμέρους σκορ 5-2! Μπορεί όμως να παρουσιαστεί ξανά στον Παναθηναϊκό το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στο δεύτερο ματς. Θα πρέπει όμως να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα της αμυντικής λειτουργίας του, που δεν επέτρεψε στη ΤΣΣΚΑ να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και ούτε να βρει πόντους από τους σέντερ της, πρωτίστως όμως θα χρειαστεί περισσότερες λύσεις στην επίθεση.

Όταν σημείωσε τα δύο εύστοχα τρίποντα ο Διαμαντίδης, όταν συνολικά ο ΠΑΟ μετά το 0/10 τρίποντα της αρχής (0/8 στην πρώτη περίοδο που έληξε 21-14 παρά τα 7 λάθη της ΤΣΣΚΑ) είχε 5/6 (με Φώτση, Ματσιούλις να σκοράρουν από τα 6μ75), η ελληνική ομάδα γύρισε το ματς, απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα και φόρτωσε με άγχος την ΤΣΣΚΑ. Ακολούθησαν όμως 1/9 τρίποντα, ο Μπράμος με τον Ούκιτς σημείωσαν 2 πόντους (με 0/6τρ), ο Γκιστ ήταν εκτός αγώνα και οι (επιθετικά) λίγες λύσεις έγιναν… λιγοστές, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να χάσει στο… μισό γήπεδο, αυτό της επίθεσης, τη… μισή πρόκριση. Κρίμα για την προσπάθεια και την αμυντικό πλάνο!

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 40-33, 58-56, 72-72, 77-74

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Μίτσοφ 2, Φριτζόν 10 (2), Τζάκσον 5 (1), Πάργκο 1, Κρστιτς 5, Ουίμς 21 (3), Βοροντσέβιτς, Κάουν 1, Χριάπα 17 (2), Χάινς 15.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 3, Μπατίστ, Φώτσης 6 (2), Ούκιτς 2, Λάσμε 14, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 10 (2/10τρ.), Γκιστ 9, Ματσιούλις 14 (2), Ράιτ 12.