«Οι προβολείς είναι πλέον πάνω μας, μετά την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και έπειτα από τέσσερα χρόνια», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο Σκάι το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Προβόπουλος ωστόσο προειδοποίησε ότι «τώρα δεν πρέπει να ολιγωρήσουμε ούτε να εφησυχάσουμε. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί».

Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χρονιά που διανύουμε, λέγοντας ότι το 2014 θα κλείσει με θετικό ορόσημο και ότι φέτος θα έχουμε ανάπτυξη 0,5%, έπειτα από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης. «Μεταβαίνουμε σε μια περίοδο ανάκαμψης» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Αναφερόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του φορολογικού συστήματος, τη φοροδιαφυγή, σημείωσε ότι δεν καταγράφεται πρόοδος, αν και τελευταία έχουν σημειωθεί κάποιες δράσεις για την καταπολέμησή της, ενώ χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα και την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι Έλληνες Πολίτες.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις τράπεζες ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε δεν υπάρχουν σκελετοί στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε ως τις καλύτερα ανακεφαλοποιημένες στην Ευρώπη. Επιπλέον σχολίασε ότι δύο τράπεζες βγήκαν με επιτυχία στις αγορές και ακόμα μια βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας. Συγκεκριμένα για τη Eurobank, ανέφερε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα χάσει χρήματα από την ανακεφαλοποίηση της τράπεζας.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγική κατάσταση που πέρασε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι «αν εισακούγονταν οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ, η κρίση δεν θα ήταν τόσο σφοδρή».