Η πρόοδος της εφαρμογής του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» εξετάστηκε κατά τη διάρκεια ειδικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κατά την ομιλία του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η απασχόληση των νέων συνιστά κεντρική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας και επισήμανε ότι «παρά το ότι το επίπεδο της ανεργίας, είτε σταθεροποιείται είτε βαθμιαία μειώνεται, οι νέοι της Ευρώπης υφίστανται κατά τρόπο δυσανάλογο, τις συνέπειες της ύφεσης».

«Αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε, «σε όλη την Ευρώπη η ανεργία πλήττει 5,5 εκατομμύρια νέους κάτω των 25 ετών, ενώ πολλοί περισσότεροι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης» (ΝΕΕΤ).

Σύμφωνα με τον έλληνα υφυπουργό Εργασίας, η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» «συνιστά μεταρρύθμιση που υπερβαίνει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων».

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία», τόνισε, «για τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν μόνιμους θεσμούς και μηχανισμούς ή να ανανεώσουν υπάρχοντες με σκοπό να στηρίξουν τη νεανική απασχόληση κατά ένα στέρεο και βιώσιμο τρόπο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι η υπόσχεση που δίνει η «Εγγύηση για τη Νεολαία» -δηλαδή ότι νέοι ηλικίας έως 24 ετών θα λαμβάνουν μία πρόταση για απασχόληση, κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση, μέσα σε χρονικό διάστημα 4 μηνών από τότε που αποχωρούν από την εκπαίδευση ή μένουν χωρίς εργασία – συνιστά μία μεγάλη πρόκληση.

Στο Συνέδριο εξετάστηκε η πρόοδος εφαρμογής του προγράμματος και τα πρώτα βήματα υπήρξαν απολύτως ενθαρρυντικά.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών και των αρμόδιων οργανισμών εφαρμογής του τόνισαν την ανάγκη των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν γέφυρες για την ομαλή ενσωμάτωση των νέων στον ενεργό επαγγελματικό βίο.

Επίσης, επισημάνθηκε ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων καθώς και η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων της νεολαίας στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των εθνικών προγραμμάτων.

Το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία» θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Απασχόλησης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.