Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε την Πέμπτη, λιγότερο από μία ώρα πριν από την εκτέλεση, το αίτημα ενός θανατοποινίτη στο Τέξας με το οποίο ζητούσε να γίνει γνωστή η προέλευση του θανατηφόρου μίγματος.

Ο δικαστής, υπεύθυνος για την πολιτεία του Τέξας, απέρριψε την έφεση του Τόμι Σελς που εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής με θανατηφόρα ένεση στο Χάντσβιλ.

Ομοσπονδιακός δικαστής αρχικά την Τετάρτη διέταξε την αναβολή της εκτέλεσης έως ότου οι αρχές των φυλακών του Τέξας αποκαλύψουν την προέλευση των βαρβιτουρικών που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν στις θανατηφόρες ενέσεις.

Αυτή η απόφαση ανατράπηκε μετά από έφεση και το Τέξας κέρδισε την υπόθεσή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Δεκάδες δολοφονίες

Ο 49χρονος Σελς, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί κατά συρροήν δολοφόνος, καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή και δολοφονία ενός 13χρονου κοριτσιού το 1999, της Κέιλιν Χάρις, ενώ αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες δολοφονίες.

Οι προμηθευτές φαρμάκων έχουν ζητήσει να μην χρησιμοποιούνται τα προϊόντα τους για εκτελέσεις κρατουμένων επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο δυσφημούνται οι εταιρείες τους.

Επίσης, φαρμακευτική εταιρεία που διέθεσε πρόσφατα μίγμα φαρμάκων για εκτελέσεις κρατουμένων στο Τέξας δέχθηκε απειλές. Κατόπιν τούτου οι αρχές αποφάσισαν να μην δημοσιοποιούν τα στοιχεία των εταιρειών από τις οποίες προμηθεύονται το μίγμα για τις θανατηφόρες ενέσεις.

Ο δικηγόρος του θανατοποινίτη Σελς ζήτησε να του γνωστοποιηθεί η προέλευση του μίγματος προκειμένου να προστατεύσει τον πελάτη του από τυχόν συνταγματικές παραβιάσεις που αφορούν τις συνθήκες εκτέλεσής του (πρόκληση πόνου, κ.λπ.).

«Πήρε έναν υπνάκο»

«Η αδελφή μου δεν έτυχε καμιάς συνταγματικής προστασίας όταν την εκτελούσε ο δράστης», είπε ο αδελφός της 13χρονης, Σόουν Χάρις την οποία ο Σελς σκότωσε με 16 μαχαιριές. «Είχε έναν χαριτωμένα εύκολο θάνατο», πρόσθεσε, συγκρίνοντας τις τελευταίες στιγμές του θανατοποινίτη με εκείνες της αδελφής του, η οποία είχε δεχτεί πολλαπλές μαχαιριές και στον λαιμό της πριν ξεψυχήσει.

Οι δεσμοφύλακες ρώτησαν τον Σελς εάν επιθυμεί να κάνει κάποια δήλωση, πριν του χορηγηθεί το θανατηφόρο μίγμα και εκείνος είπε: «Οχι».

Ηταν ο πρώτος που εκτελέσθηκε με το νέο βαρβιτουρικό. Οταν άρχισε να κυλάει στις φλέβες του πήρε μερικές ανάσες, τα μάτια του έκλεισαν και άρχισε να ροχαλίζει. Σε λιγότερο από ένα λεπτό σταμάτησε να κινείται. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε δεκατρία λεπτά μετά τη χορήγηση της θανατηφόρου ένεσης.

«Βασικά πήρε έναν υπνάκο», είπε ο πατέρας της δεκατριάχρονης, ο ο οποίος παρακολούθησε μαζί με τη μητέρα της την εκτέλεση του δολοφόνου του παιδιού τους.