Κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες, από CCC σε Β, αναβάθμισε η Standard & Poor’s τη ΔΕΗ, γεγονός που θεωρείται ότι ανάβει το πράσινο φως για την έξοδό της επιχείρησης την επόμενη εβδομάδα στις αγορές μέσω της έκδοσης του εταιρικού της ομολόγου.

Πρόκειται για εγχείρημα που θεωρείται πρώτης τάξεως τεστ για το ελληνικό Δημόσιο (καθώς η ΔΕΗ έχει πάντα την ίδια ακριβώς αξιολόγηση με το Δημόσιο), με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν να αναφέρουν ότι η έξοδός του στις αγορές είναι θέμα των επόμενων εβδομάδων.

Παράλληλα με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, πέφτει σημαντικά και το κόστος δανεισμού της επιχείρησης, η οποία αναχρηματοδότησε στα 2,2 δισ. ευρω υφιστάμενο δάνειο, με επιτόκιο 6,5%, έναντι 8,9% κατά την τελευταία αναχρηματοδότηση.

Είναι το μεγαλύτερο σε ποσό κοινοπρακτικό δάνειο πενταετούς διαρκείας που έχει συναφθεί ποτέ με ελληνική εταιρεία. Σε αυτό συμμετέχουν κατά σειρά οι τράπεζες Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Τι λέει η S&P

Στην ανακοίνωσή της η S&P αποδίδει την αναβάθμιση στο γεγονός ότι «η ΔΕΗ έκανε αναχρηματοδότηση στα 2,2 δισ. ευρώ για υφιστάμενα δάνεια, ότι έλαβε πρόσφατα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (415 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα), ότι πέρυσι έλαβε δάνειο 739 εκατ. ευρώ με την κάλυψη του Γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes για την μερική χρηματοδότηση του νέου λιγνιτικού της σταθμού Πτολεμαίδα V, καθώς και στη συνετή διαχείριση της εταιρείας από τη διοίκηση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Μιλά επίσης για «σημαντικό περιορισμό του κινδύνου αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019, γεγονός που επιτρέπει στη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο για να βελτιώσει την κερδοφορία της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση, για σταθερές προοπτικές για τη ΔΕΗ» αλλά και για την εκτίμησή της ότι «η εταιρεία θα περιορίσει τα επόμενα δύο χρόνια τους επιχειρηματικούς και οικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει».

Τέλος, αναφέρεται στις «καλές σχέσεις της εταιρείας με τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποτυπώνεται από την πρόσφατη συμφωνία αναχρηματοδότησης,” και “στη συνετή διαχείριση της εταιρείας από τη διοίκηση».

Πράσινο φως για το εταιρικό ομόλογο

Η αναβάθμιση από την S&P σχετίζεται με την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, μέσω ενός εταιρικού ομολόγου για την άντληση 300-500 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού της προγράμματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία προσδοκά ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί κάτω του 7%, χωρίς να αποκλείονται επίπεδα μεταξύ κοντά στο 6,5%.

Στην ουσία δηλαδή, οι αγορές θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν απευθείας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, κάτι που ήταν αδιανόητο μέχρι και πριν από λίγους μήνες.

Αλλωστε η ΔΕΗ έχει από τις αγορές την ίδια ακριβώς αξιολόγηση με το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέχει το 51% των μετοχών της.