Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν θα έχει το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Αφρικής.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πορεία της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κύπρου θα εξηγήσει ότι οι αρχικές θέσεις, που καταθέτουν οι δύο πλευρές, είναι εξαιρετικά αποκλίνουσες για να επιτρέπουν ταχεία γεφύρωση των διαφορών.

Ειδικότερα, θα επισημάνει ότι οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συγκρούονται με το πλαίσιο που καθορίζεται στο κοινό ανακοινωθέν με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, και ότι οι προτάσεις για το περιουσιακό, το εδαφικό και τη διακυβέρνηση παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που αναφέρονται ρητά στην κοινή διακήρυξη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να προχωρήσουν παράλληλα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Επιπλέον, ο κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, εκτιμά ότι η λύση με τον Ντερβίς Έρογλου δεν είναι δυνατή και από τη στιγμή που στα κατεχόμενα θα γίνουν «εκλογές» την άνοιξη του 2015, η κλιμάκωση της διαδικασίας λύσης θα πρέπει να γίνει μετά το καλοκαίρι και προς το τέλος του επόμενου έτους.

Ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει με τον Μπαν Κι-Μουν και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η τουρκική πλευρά δεν αντιτίθεται στην παρουσία στη διαδικασία του ευρωπαίου αξιωματούχου Πίτερ Βαν Νούφελ, πλην όμως δεν επιθυμεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και τη δυνατότητα διαφοροποίησης προνοιών που θα συζητούνται, όταν αυτές δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.