Η ανάπτυξη μπαίνει τώρα στο κάδρο του ελληνικού προγράμματος, με το Eurogroup να συζητά χθες για πρώτη φορά την ανάγκη δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής από την Ελλάδα και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητά τη σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, οι ανακοινώσεις για τη σύσταση του Ταμείου σχεδιάζεται να συνδυαστούν με την άφιξη στην Αθήνα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στις 11 Απριλίου. Πρόκειται για το Ταμείο χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής (ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε τελικά στο τέλος του 2013), στο κεφάλαιο του οποίου αναμένεται να συμμετάσχει η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW με 100 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει, με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων, περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή έχει κάνει επίσης το Ιδρυμα Ωνάση.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το Ταμείο θα αρχίσει τη λειτουργία του ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο για νέες επενδύσεις, αλλά και για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Για τον σκοπό αυτόν σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μέσω «μόχλευσης» υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα με 1 δισ. ευρώ.

Στο επόμενο Eurogroup της 5ης Μαΐου, εξάλλου, η κυβέρνηση θα υποβάλει σχέδιο ανάπτυξης που θα αντλεί ιδέες από τις σχετικές μελέτες του ΙΟΒΕ, της Mc Kinsey και της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν (μάλιστα, χθες μίλησε στο Eurogroup και ο πρόεδρός της Χορστ Ράιχενμπαχ). Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «θα είναι ένα σχέδιο δικό μας, αλλά ταυτόχρονα θα κινείται στην κατεύθυνση που υποδεικνύει η τρόικα ως προς τις μεταρρυθμίσεις».