Το πράσινο φως για την εκταμίευση 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, έδωσε σήμερα το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνεδρίασε στο Ζάππειο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, οι δόσεις θα δοθούν σε τρία τμήματα, 6,3 δισ. στο τέλος Απριλίου και από ένα δισ. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με έξι προαπαιτούμενα για το κάθε τμήμα.

Επίσης, όπως είπε ο Ντεϊσελμπλούμ κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου, στο Eurogroup μπήκε στο τραπέζι η συζήτηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην οποία θα υποστηρίξει η ευρωζώνη, έτσι« ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους και την τεχνική βοήθεια και να ενισχύσει η Ελλάδα τον ρυθμό ανάπτυξής της».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «η χώρα υπέφερε, αλλά τώρα αρχίζει να βλέπει τα οφέλη» από το πρόγραμμα που εφάρμοσε και έκανε δύο επισημάνσεις προς την Αθήνα:

Πρώτον να εφαρμόζει νέες μεταρρυθμίσεις και δεύτερον να παραμείνει συνεπής στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Οπως, ανέφερε, εξάλλου ο επίτροπος Ολι Ρεν η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματα θα γίνει το καλοκαίρι.

Η δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα

Σημειώνεται, ότι εκτός από τα 8,3 δισ. ευρώ, που θα δοθούν τώρα, είναι ακόμα διαθέσιμα στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος 1,8 δισ. ευρώ η εκταμίευση των οποίων θα εξαρτηθεί από την επόμενη αξιολόγηση του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει ή όχι ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να το συζητήσουμε αν και σημείωσε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει νέο δάνειο.

Σε μεγάλο βαθμό, είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί τους επόμενους μήνες στην οικονομία και πάντως θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης Ο ίδιος είπε ότι τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψουμε στο θέμα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Νωρίτερα, η συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σε εξαιρετικό κλίμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «κάτι που θα αντανακλάται και στην επίσημη δήλωση του συμβουλίου».

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

Πανηγυρικός χαρακτήρας

Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ είχαν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη.

Θα συζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων και την αξιολόγηση της τρόικας δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γιάννης Στουρνάρας.

Θετικό ήταν το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό καταδεικνύεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε αισιόδοξοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του επίτροπου για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος επισήμανε: «Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα· Η χώρα ανακάμπτει».

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι την Τρίτη θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

Ερωτηθείς για το χρέος, ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει μετά την επιβεβαίωση του πλεονασματος από την Eurostat και θα γίνει στη διάρκεια ή μετα το καλοκαίρι.

Η ατζέντα του Ecofin

Ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί στην άτυπη συνάντηση του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι Υπουργοί του Ecofin και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του Ecofin, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Εκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Τραπεζική Ενωση την Τρίτη

Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την Επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.