Την απελευθέρωση της διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος με ευθύνη των γαλακτοβιομηχανιών προβλέπει η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Χθες, έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησαν σε συμφωνία βάσει της οποίας διατυπώθηκε και η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο κατηγόριες γάλακτος, το παστεριωμένο και το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, ενώ εισάγεται και μία νέα κατηγόρια, το γάλα ημέρας.
Με τη διάταξη του νομοσχεδίου ουσιαστικά αίρεται ο νομικός περιορισμός που ισχύει σήμερα και προβλέπει ανώτατη διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος, δηλαδή πέντε ημέρες, ενώ ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης θα καθορίζεται με βάση της μέθοδο παστερίωσης που χρησιμοποιεί κάθε παραγωγός, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Συγκεκριμένα, το παστεριωμένο γάλα θα υποβάλλεται σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα «…η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων Αρχών κατά τις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου».
Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας (που αντικαθιστά στην ουσία το υψηλής παστερίωσης) θα υποβάλλεται σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, στους 85 έως 127 βαθμούς Κελσίου, και τη διάρκεια της συντήρησής του επίσης θα την καθορίζει η γαλακτοβιομηχανία με βάση τη μέθοδο που θα χρησιμοποιεί. Μάλιστα απαγορεύεται στις συσκευασίες του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά του όρου παστεριωμένο, ενώ εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τις συσκευασίες τους.
Αναφορικά με το γάλα ημέρας, το οποίο αποτελεί υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος και νέα κατηγόρια που εισάγεται για πρώτη φορά στην αγορά, προβλέπεται ότι θα πρέπει να συσκευάζεται εντός 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς να έχει υποστεί τη διαδικασία της θέρμισης στην οποία θα υποβάλλεται το παστεριωμένο γάλα. Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την παστερίωσή του. Μάλιστα ο τρόπος παραγωγής του, δηλαδή χωρίς θέρμιση, δεν περιορίζει τη θρεπτική του αξία
Η διάταξη προβλέπει επίσης ότι στις συσκευασίες όλων των προϊόντων γάλακτος θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται σε ευκρινές σημείο η ημέρα παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια συντήρησης, δηλαδή γάλα 5 ημερών, 8 ημερών, 10 ημερών, 20 ημερών κ.λπ., ανάλογα με την κατηγορία τους, δηλαδή παστεριωμένο ή υψηλής θερμικής επεξεργασίας.
OI KATHΓΟΡΙΕΣΥψηλής θερμικής επεξεργασίας
Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία από τους 85 βαθμούς Κελσίου έως τους 127 βαθμούς Κελσίου.
Στην κατηγορία της υπερυψηλής θερμικής επεξεργασίας UHT εντάσσεται το γάλα που έχει υποστεί επεξεργασία μεγαλύτερη από 127 βαθμούς Κελσίου. Ηδη, υπάρχει ως κατηγορία.
Παστεριωμένο
Παστεριωμένο είναι το γάλα που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία ώς τους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή με βάση έναν συνδυασμό χρόνου και θερμοκρασίας. Στην ίδια κατηγορία δημιουργείται μια υποκατηγορία, το «γάλα ημέρας».