Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο αντικειμένων που ενδέχεται να προέρχονται από το χαμένο Boeing, τα οποία είδαν οι δορυφόροι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Οι έρευνες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, τέσσερα αεροσκάφη και επτά πλοία δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα δύο κομμάτια που έχουν μήκος, πέντε μέτρα το ένα και 24 μέτρα το άλλο, και τα οποία είδαν οι δορυφόροι 2.500 χλμ νοτιοδυτικά του Περθ.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη επειδή έπεσε το σκοτάδι και θα συνεχιστούν την Παρασκευή με το πρώτο φως της ημέρας.

Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του νορβηγικού φορτηγού πλοίου Hoeg St.Petersburg που έφτασε πρώτο στην περιοχή του νότιου Ινδικού Ωκεανού, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το πλοίο έμεινε επί 16 ώρες στην περιοχή των ερευνών.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι το πλήρωμα που αποτελείται από 19 έμπειρους Φιλιππινέζους, ψάχνει για τα συντρίμμια του αεροσκάφους με κιάλια από το κατάστρωμα. «Μπορεί να ακούγεται παλιομοδίτικο», αλλά είναι η καλύτερη μέθοδος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δύο αντικείμενα που «πιθανόν να σχετίζονται» με την πτήση MH370 του Boeing 777 της Malaysia Airlines, το οποίο αγνοείται εδώ και 12 ημέρες, εντοπίστηκαν από δορυφορικές λήψεις.

Το νορβηγικό πλοίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο ακτικείμενα που εντοπίσθηκαν εδώ και τέσσερις ημέρες από δορυφόρο 2.500 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά του Περθ της Αυστραλίας.

«Λάβαμε σήμα από τις αυστραλιανές αρχές να ερευνήσουμε την περιοχή και θα παραμείνουμε όσο διάστημα χρειάζεται», δήλωσε ο Κρίστιαν Ολσεν, εκπρόσωπος της Hoegh Autoliners.

Τα πληρώματα αυστραλιανών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που έσπευσαν νωρίτερα στο σημείο, μετέδωσαν ότι τα αντικείμενα φαίνονται στα ραντάρ τους, όμως, δεν κατέστη δυνατό να τα εντοπίσουν, λόγω κακών καιρικών συνθηκών και περιορισμένης ορατότητας, ανέφερε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) το CNN.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας, είχε ανακοινώσει: «Νέες και αξιόπιστες πληροφορίες έχουν έρθει στο φως σε σχέση με την αναζήτηση στο νότιο Ινδικό Ωκεανό».

«Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει λάβει πληροφορίες που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες αντικειμένων που πιθανώς να σχετίζονται με την αναζήτηση» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Ο Αμποτ είπε επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ραζάκ, και προειδοποίησε ότι τα αντικείμενα δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.

«Το έργο του εντοπισμού αυτών των αντικειμένων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι σχετικά με την αναζήτηση της πτήσης MH370» διευκρίνησε ο Αμποτ.

Γάλλος ειδικός που μίλησε στο CNN, εξέφρασε την αμφιβολία του για τα αντικείμενα αυτά, λέγοντας ότι εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσε ένα τόσο μεγάλο τμήμα της ουράς ή της ατράκτου, μήκους 24 μέτρων, να παραμείνει άθικτο από την πτώση του αεροσκάφους.

Το Boeing 777 της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου μετά την απογείωση του από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Μία άνευ προηγουμένου πολυεθνική έρευνα επικεντρώνεται σε δύο περιοχές αναζήτησης που σχετίζονται με βασικούς αερο-διαδρόμους.

Ο πρώτος περνά πάνω από χερσαία περιοχή στο τόξο βόρεια από το Λάος προς την Κασπία Θάλασσα και ο δεύτερος από τα νότια σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό δυτικά του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας, προς τα δυτικά της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία ερευνά στο νότιο τμήμα του νοτίου διαδρόμου με τη βοήθεια του αμερικανικού ναυτικού.

Κουάλα Λουμπούρ: «Κάθε ένδειξη είναι και μία ελπίδα»

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε μια νέα ένδειξη».

«Κάθε ένδειξη είναι και μια ελπίδα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν. Ωστόσο «πρέπει να διαθέτουμε συνοχή. Θέλουμε να εξακριβώσουμε, θέλουμε να επαληθεύσουμε», τόνισε.

Η Κίνα ζήτησε από την πρεσβεία της στην Αυστραλία να παραμένει σε στενή επαφή με την αυστραλιανή κυβέρνηση και να βοηθήσει στις προσπάθειες των ερευνών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.