Την απόσυρση του άρθρου 19 στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η επίμαχη διάταξη για την απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που προβαίνουν σε ψευδή καταγγελία για ρατσιστική βία από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο τόσο μεταξύ του κ. Γρηγοράκου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όσο και του προέδρου και του αντιπροέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιάννη Τραγάκη με στελέχη της ΝΔ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

Σημειώνεται ότι η διάταξη είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την χαρακτήρισε τρομοκρατική και ρατσιστική αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και είχε αποσυρθεί – και επανέλθει – δύο φορές.

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη να ανακοινώσει την επανακατάθεσή της προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Σχολιάζοντας την τροπή και τις διαστάσεις που πήρε η επίμαχη διάταξη, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «ήταν μία κακή εικόνα της κυβέρνησης αυτή που παρουσιάστηκε στη Βουλή».

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι ο κ. Γρηγοράκος κατέθεσε και απέσυρε την τροπολογία χωρίς να υπάρχει η υπογραφή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν έγινε καλή συνεννόηση μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού.

Το αλαλούμ

Η διάταξη, που από την Τετάρτη πήγαινε και ερχόταν στη Βουλή, αποσύρθηκε το πρωί της Πέμπτης από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, για να επανακατατεθεί μία ώρα αργότερα από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη!

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι με την πράξη του «ακύρωσε και εξαφάνισε» τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Μάλιστα, για την συγκεκριμένη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, πηγές τουΠΑΣΟΚστη Βουλή διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Λ. Γρηγοράκο, συμπληρώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Βαγγέλη ο Βενιζέλο όταν απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γρηγοράκος είχε αποσύρει και την Τετάρτη τη ρύθμιση, καθώς είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο αργότερα την επανακατέθεσε βελτιωμένη.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τελικά ότι την αποσύρει μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε και τη λάθος εντύπωση που δόθηκε ως προς τη σκοπιμότητα της ρύθμισης.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποτρέψουμε καταγγελίες για ρατσιστική βία για αυτό και την αποσύρουμε» συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοράκος.