Δυναμική επάνοδο στη διατραπεζική αγορά πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς συγκέντρωσε προσφορές άνω των τριών δισ. ευρώ για το ομόλογο που εξέδωσε, το πρώτο από ελληνική τράπεζα μετά την κρίση.

Με δεδομένο ότι το τριετές ομόλογο της τράπεζας έχει ύψος 500 εκατ. ευρώ, η υπερκάλυψη κατά έξι φορές αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές προς την ελληνική τράπεζα, αλλά και ευρύτερα προς την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια είναι απόδειξη της ευρύτερης αναβάθμισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και της χώρας που χθες ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Και προσθέτουν ότι η Ελλάδα, ως αναδυόμενη αγορά, έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους επενδυτές, με κυριότερο αυτό του ασφαλούς περιβάλλοντος, ειδικά καθώς τόσο στη Ρωσία όσο και στην Τουρκία οι πολιτικές αναταράξεις έχουν οδηγήσει σε απόσυρση κεφαλαίων. Ενδεικτική ως προς αυτό είναι και η σταθερή ανοδική πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε χθες νέο υψηλό τριετίας και πλέον διαμορφώνεται στις 1.369,56 μονάδες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί και αύξηση του τζίρου, η οποία –σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές –αποδίδεται σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Η ΑΠΟΔΟΣΗ. Παράλληλα, το υψηλό ενδιαφέρον είχε άμεσο αντίκτυπο και στην τιμολόγηση του ομολόγου της Πειραιώς. Και αυτό γιατί, με δεδομένο ότι οι προσφορές υπερέβησαν τα 3 δισ. ευρώ η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5%, χαμηλότερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για απόδοση της τάξεως του 5,25% με 5,5%.

Οπως ανέφερε η τράπεζα, χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι ότι παρά το γεγονός ότι το βιβλίο προσφορών της τράπεζας παρέμεινε ανοικτό για λίγες μόνο ώρες, όχι μόνο συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και στην έκδοση συμμετείχαν συνολικά 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες. Γεγονός που επιβεβαιώνει την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό και μάλιστα σε μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι πλέον πιστεύουν στο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας. «Η έκδοση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των αγορών στην Τράπεζα Πειραιώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί το πρώτο ομόλογο κύριου χρέους ελληνικής τράπεζας που εκδίδεται από το 2009» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πειραιώς, μέσω της έκδοσης του ομολόγου η τράπεζα αποκτά εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους διαφοροποιώντας τις πηγές ρευστότητάς της και ενισχύοντας τον στόχο της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η επιστροφή της πρώτης ελληνικής τράπεζας στη διατραπεζική αγορά σχολιάστηκε θετικά και από τον διεθνή οικονομικό Τύπο, ο οποίος συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με την ευρύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο τα κεφάλαια που συμμετείχαν στην έκδοση του ομολόγου ήταν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.