Για τους συντηρητικούς Αμερικανούς, πολίτες και πολιτικούς, πρόκειται για ακόμη μια υποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος, αφότου αποφάσισε να μειώσει τον βαθμό εμπλοκής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανά την υφήλιο, τώρα σκοπεύει να περιορίσει και τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη διαχείριση του Διαδικτύου. Για κάποιους άλλους ωστόσο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια σημαντική και πολυαναμενόμενη κίνηση του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να σταματήσουν (κατά πάσα πιθανότητα από το 2015) να έχουν υπό τον έλεγχό τους τον ICANN, τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εποπτεύει την απόδοση και την κατανομή των διαδικτυακών διευθύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση καθώς έπειτα από 25 χρόνια, η διαχείριση του Διαδικτύου δεν θα είναι πλέον μονοπώλιο των Αμερικανών.

Σημαντικό ρόλο στην αμερικανική απόφαση διαδραμάτισε το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί ανά τον κόσμο για τις ΗΠΑ έπειτα από τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν αναφορικά με τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικανικής Εθνικής Ασφάλειας Υπηρεσίας η οποία παρακολουθούσε τους πάντες, και μέσω του Διαδικτύου. Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται ότι η υπόθεση Σνόουντεν συνέβαλε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, ισχυριζόμενη ότι ο ρόλος της στη διαχείριση του ICANN ήταν «επικουρικός» και «προσωρινός», έως ότου ο διεθνής αυτός οργανισμός να αρχίσει να λειτουργεί αυτόνομα.

Και το κύριο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι κυβερνήσεις όλων των χωρών είναι ακριβώς αυτό: η σύσταση ενός νέου διεθνούς οργανισμού ο οποίος θα εκπροσωπεί και θα ελέγχει τον κυβερνοχώρο ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η πρώτη απόπειρα πρόκειται να γίνει στις 24 Μαρτίου στη Σιγκαπούρη όπου θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής σύνοδος με τη συμμετοχή διάφορων οργανισμών, εταιρειών και προσωπικοτήτων του Διαδικτύου που είναι μέλη του ICANN.

Η ευθύνη της διαχείρισης των διαδικτυακών διευθύνσεων μέσω της χρήσης διάφορων καταλήξεων – «.com», «.org», «.gov» – ήταν στα χέρια των Αμερικανών απλώς και μόνο επειδή το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε πρώτα στην Αμερική.