Το μουσείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπίρκεναου απέκτησε πέντε αυθεντικές και ιδιαίτερα σπάνιες μεταλλικές σφραγίδες με ακίδες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να χαράσσουν στους κρατουμένους τους αριθμούς τους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του μουσείου Μπάρτος Μπάρτισελ.

Ενας δωρητής, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, προσέφερε αυτές τις σφραγίδες στο μουσείο που υποδέχεται τους επισκέπτες στο στρατόπεδο-σύμβολο του Ολοκαυτώματος, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Ναζιστική Γερμανία στο Οσβιετσιμ, μια πόλη στα νότια της Πολωνίας.

«Αποκτήσαμε αυτές τις σφραγίδες εδώ και λίγες εβδομάδες και έχουμε επιβεβαιώσει την αυθεντικότητά τους» δήλωσε ο Μπάρτισελ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μοναδικό είδος ταυτοποίησης

Σε κάθε σφραγίδα υπάρχει ένας αριθμός τον οποίο σχηματίζουν οι ακίδες: ένα 0, δύο 3, δύο 6 ή 9 — οι αριθμοί που προορίζονταν για την ταυτοποίηση των κρατουμένων, εξήγησε ο ίδιος.

Οι Ναζί σημάδευαν αρχικά τους κρατούμενους στο στήθος, έπειτα στο αριστερό μπράτσο. Το στρατόπεδο του Αουσβιτς ήταν το μοναδικό που χρησιμοποιούσε αυτό το είδος ταυτοποίησης, επισήμανε ο Μπάρτισελ.

Οι σφραγίδες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στη ζώνη απομάκρυνσης των δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων από το Αουσβιτς, που φτιάχτηκε ενώ οι σοβιετικές δυνάμεις προέλαυναν το 1945, θα συντηρηθούν και θα αποκατασταθούν από το μουσείο πριν παρουσιαστούν στο κοινό στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης έκθεσης, τα επόμενα χρόνια, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα σπάνια. Ενα και μοναδικό αντίγραφο μιας τέτοιας σφραγίδας βρίσκεται στο στρατιωτικό μουσείο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, σύμφωνα με το μουσείο του Αουσβιτς.