Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία εξαιτίας ενός κακόβουλου email, που «ενημερώνει» τους παραλήπτες του ότι έχουν καρκίνο.

Το θέμα γνωστοποίησε η βρετανική υγειονομική Αρχή – το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας & Κλινικής Υπεροχής (NICE) – που υποτίθεται ότι είναι και αποστολέας του email.

Όπως ανακοίνωσε το NICE, μέσα σε μία μέρα έγινε δέκτης εκατοντάδων τηλεφωνημάτων από ανήσυχους πολίτες, γεγονός που εγείρει υπόνοιες ότι το κακόβουλο email έχει σταλεί σε χιλιάδες ανθρώπους.

Το email τιτλοφορείται «Σημαντικό αποτέλεσμα της ανάλυσης αίματος» και γράφει ότι οι «πρόσφατες αναλύσεις αίματος» που έκαναν οι παραλήπτες του έδειξαν ότι τα λευκά τους αιμοσφαίρια είναι χαμηλά και πρέπει να επισκεφτούν τον οικογενειακό τους γιατρό, διότι υπάρχουν υπόνοιες καρκίνου.

«Στείλαμε δείγμα από το αίμα σας για περαιτέρω έλεγχο», γράφει το email. «Η γενική αίματος έδειξε πολύ χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και δυστυχώς εγείρονται υπόνοιες καρκίνου. Σας συνιστούμε να εκτυπώσετε τα αποτελέσματα της γενικής και την ερμηνεία τους, που περιέχονται στο επισυναπτόμενο αρχείο, και να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας ιατρό το συντομότερο δυνατόν».

Το email αυτό προκαλεί πανικό σε όσους όντως έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα εξετάσεις αίματος και οι οποίοι απευθύνονται στο NICE ζητώντας να μάθουν τι τους συμβαίνει.

Ο σερ Άντριου Ντίλον, εκτελεστικός διευθυντής του NICE ανακοίνωσε ότι η βρετανική Αρχή «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό το κακόβουλο email», επισήμανε ότι το NICE «ούτως ή άλλως δεν τηρεί αρχείο με τις ιατρικές εξετάσεις των πολιτών» και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε η αστυνομία που αναζητά τον αποστολέα του.

Συνιστά επίσης σε όσους λάβουν το email να το διαγράψουν δίχως να ανοίξουν το attachment, διότι το πιθανότερο είναι πως περιέχει «ιό».

Σύμφωνα με το NICE, οι έως τώρα έρευνες της αστυνομίας δείχνουν πως το email έχει αποσταλεί μέσω σέρβερ στην Τουρκία και την Ινδία.