Σήμα κινδύνου για τους ποδηλατόδρομους της Κέρκυρας εκπέμπει ο τοπικός ποδηλατικός σύλλογος «Ορθοπεταλιά».

Πριν από λίγες ημέρες ο σύλλογος ξεκίνησε τη συγκέντρωση υπογραφών (το σχετικό λινκ εδώ) με σύνθημα «Επιστρέψτε τους ποδηλατόδρομους της Κέρκυρας στους χρήστες τους. Στόχος του είναι οι αρμόδιοι του Δήμου Κέρκυρας να ενδιαφερθούν και να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί σε χρήση το ολοκληρωμένο έργο του δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη. Σήμερα οι ποδηλατόδρομοι έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ αυτοκινήτων ή είναι μπλοκαρισμένοι από άλλα αντικείμενα. Tο αποτέλεσμα είναι οι πολίτες που κάνουν πετάλι να μην μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν.

«Ζητάμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και τον Δήμαρχο Κέρκυρας να δώσουν σε χρήση το ολοκληρωμένο και παραληφθέν από τον Δήμο Κέρκυρας δίκτυο ποδηλατοδρόμων ώστε αφενός να διακοπεί η νέα καταστροφή που υφίσταται από την ανεξέλεγκτη στάθμευση των αυτοκινήτων αφετέρου να χρησιμοποιηθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ από τους ποδηλάτες για τους οποίους άλλωστε και κατασκευάστηκε» γράφει ο σύλλογος στο κείμενο που συνοδεύει τις υπογραφές.

«Μολονότι το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 90% από το 2010 και πριν από ένα δίμηνο παραδόθηκε επισήμως, ουδέποτε λειτούργησε» εξηγεί ο φωτογράφος Κώστας Τσιριγγάκης που μετακινείται με ποδήλατο, πρόεδρος του συλλόγου «Ορθοπεταλιά». Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων μήκους 13,5 χιλιομέτρων είναι διαρκώς κατειλημμένο από αυτοκίνητα, μηχανάκια ή άλλα αντικείμενα και η αστυνόμευσή του χαρακτηρίζεται από τον σύλλογο ελλιπής.

Από τη στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, αναφέρει ο κ.Τσιριγγάκης, «δεν πίστεψε στο έργο «ενθαρρύνοντας» έτσι την παράνομη στάθμευση πάνω στον ποδηλατόδρομο. Όπως προσθέτει, «δεν μπορεί να καταργείται μ’ αυτόν τον τρόπο ένα ευρωπαϊκό έργο».

Δείτε ποια είναι η κατάσταση στον ποδηλατόδρομο της Κέρκυρας (Φωτογραφίες: Σύλλογος «Ορθοπεταλιά»)

Οδός Θ.Κολοκοτρώνη, παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στον ποδηλατόδρομο

H φόρμα για την συγκέντρωση υπογραφών. Στη φωτογραφία είναι η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου. Πάνω στον ποδηλατόδρομο (δεξιά) υπάρχει παρκαρισμένο μηχανάκι αλλά και αυτοκίνητα.

Οι απαντήσεις που έχει πάρει η «Ορθοπεταλιά» από τον δήμο για το θέμα, είναι πως δεν υπάρχει η κατάλληλη κουλτούρα στους πολίτες για τον σεβασμό του ποδηλατόδρομου καθώς και ότι δημοτική αρχή δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την παράνομη στάθμευση μετά και από την απώλεια της δημοτικής αστυνομίας.

Σημειώνεται πως το έργο του δικτύου ποδηλατοδρόμων περιλαμβάνει και 8 σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων με 100 ποδήλατα. Ούτε αυτό όμως έχει λειτουργήσει, καταγγέλλει ο σύλλογος «Ορθοπεταλιά» παρά το γεγονός ότι τα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας Γεώργιος Πανταζής – σε επικοινωνία που είχε μαζί του το blog των «ΝΕΩΝ» – ανέφερε ότι το έργο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και πως ουσιαστικά έχει παραδοθεί στον Δήμο· είναι θέμα ημερών η παράδοση του πρωτοκόλλου παραλαβής.

Στο ερώτημα που του απευθύναμε γιατί παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης στον ποδηλατόδρομο ο κ.Πανταζής παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος απαντώντας ότι βασική αιτία είναι η απειθαρχία των πολιτών.

Όπως είπε, πράγματι υπάρχει πρόβλημα με το παράνομο παρκάρισμα πάνω στον ποδηλατόδρομο και οι πολίτες εύλογα διαμαρτύρονται καθώς αυτή η λωρίδα «πρέπει να χρησιμοποιείται από τους ποδηλάτες. Αυτός είναι ο σκοπός του έργου. Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος απευθύνθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία μιας και δεν έχουμε πλέον Δημοτική Αστυνομία για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης. Η Τροχαία έδωσε πάρα πολλές κλήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως είχαμε και καταγγελίες άλλων δημοτών που μας έλεγαν «πού θα βρώ να παρκάρω». Ήθελαν δε να σβηστούν και οι κλήσεις που είχαν πάρει. Αυτό δείχνει ότι είμαστε απείθαρχοι…».

Ο ποδηλατικός σύλλογος της Κέρκυρας «Ορθοπεταλιά» σημειώνει επίσης ότι η ενημέρωση και η πληροφόρηση που έχει προσφέρει στους πολίτες ο Δήμος για το έργο του ποδηλατόδρομου είναι ανερπαρκής. «Δεν έχει κυκλοφορήσει για παράδειγμα ένας χάρτης με τις διαδρομές. Εμείς ως σύλλογος έχουμε φροντίσει να ενημερώσουμε όσο μπορούμε αλλά έχουμε περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Ο δήμος είναι αυτός που πρέπει να μεριμνήσει γι’αυτό. Άλλωστε η ενημέρωση του κοινού περιλαμβάνεται στο έργο» λέει ο κ.Τσιριγγάκης. «Ο κόσμος είναι παραπληροφορημένος. Δεν γνωρίζει τα οφέλη που έχει ο ποδηλατόδρομος και το ποδήλατο, ιδιαίτερα για την πόλη της Κέρκυρας που είναι στον κατάλογο των μνημείων ΟΥΝΕΣΚΟ».

Αυτό που ζητάει ο σύλλογος με την κίνηση της συγκέντρωσης υπογραφών, επισημαίνει ο κ.Τσιριγγάκης είναι «να δοθεί το δίκτυο ποδηλατόδρομων σε χρήση και να δούμε τι βελτιώσεις μπορεί να χρειάζεται. Είμαστε στη διάθεση του δήμου να προσφέρουμε βοήθεια και συμβουλές. Κι αυτό διότι πιστεύουμε στο έργο. Μπορεί να δώσει ώθηση στην μετακίνηση με ποδήλατο αλλά και στον τουρισμό. Την Κέρκυρα την επισκέπονται χιλιάδες τουρίστες το καλοκαίρι».

Δείτε σ’αυτό το βίντεο από τη Νέα Υόρκη τι μπορεί να συμβεί όταν οι ποδηλατόδρομοι είναι μπλοκαρισμένοι από αυτοκίνητα

Το έργο: Έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές συγκοινωνίες», με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

Ο σύλλογος της Κέρκυρας «Ορθοπεταλιά» ιδρύθηκε το 2009. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ΕCF – European Cyclists’ Federation). Βασικός σκοπός της ύπαρξής του, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι, είναι η προώθηση της αστικής ποδηλασίας – του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς δηλαδή μέσα στην πόλη – αλλά και η διεκδίκηση ποδηλατόδρομων.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση