Το ακίνητο του Ελληνικού έχει περισσότερο από τέσσερις φορές το μέγεθος του Μονακό, περισσότερο από δύο φορές το μέγεθος του Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο.

Από τα 6.240 στρέμματα, 2.000 θα γίνουν πάρκο, περίπου 1.500 στρέμματα κοινόχρηστοι χώροι (δρόμοι, πλατείες, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ.) με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και περίπου 2.600 στρέμματα χώροι διαφόρων αναπτύξεων.

Το σύνολο της επένδυσης στο Ελληνικό θα φτάσει περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν από τους μελλοντικούς μισθωτές των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν στο Ελληνικό και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από αγοραστές (π.χ. κατοικιών) και υποπαραχωρησιούχους ακινήτων. Μόνο το κόστος των υποδομών που θα απαιτηθούν (τραμ, μετρό, υπογειοποιήσεις, δίκτυα ηλεκτρισμού κ.λπ.) υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ. Πέραν του αρχικού τιμήματος, σε δεύτερη φάση τα έσοδα για το Δημόσιο θα αντιστοιχούν στο 30% των κερδών της επένδυσης εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα επίπεδο και πάνω, καθ’ όλη τη διάρκεια παραχώρησης της έκτασης, δηλαδή για 99 χρόνια.

Επιπλέον έσοδα θα έχει το Δημόσιο από τους φόρους και τον ΦΠΑ, τα οποία σε μία προ μηνός παρουσίαση που είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου τα είχε προσδιορίσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Η επένδυση εκτιμάται, σύμφωνα με την κοινοπραξία, ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας και σε βάθος χρόνου, δηλαδή με την ολοκλήρωσή της, ακόμη και 50.000 θέσεις.

Αλλη εκτίμηση, από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών αυτή τη φορά, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού θα μπορούσε να δημιουργήσει περί τις 30.000 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και να ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 1,2%.

Επισημαίνεται ότι με την ολοκλήρωση της ανάπλασης εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον 1 εκατ. τουρίστες τον χρόνο στην Ελλάδα.