«Πόρτες που κλείνουν με θόρυβο και τραυματικά διαζύγια: το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο γενικό επιτελείο της Λίστας Τσίπρα». Η εισαγωγική φράση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» για όσα διαμείβονται τις τελευταίες ημέρες στην κίνηση που δημιουργήθηκε στην Ιταλία για τις ευρωεκλογές με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύει ένα γεγονός: ο πόλεμος των συνιστωσών δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού. Τρώει και τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού παρά την προσπάθεια του προέδρου του κόμματος και υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν να κατευνάσει τα πνεύματα είτε με απευθείας παρεμβάσεις είτε με δραματικού ύφους επιστολές. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν την επομένη της παρουσίασης της Λίστας «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Και δεν μπόρεσαν να τα απομακρύνουν οι λεγόμενοι «εγγυητές», ένα είδος επιτροπής σοφών, αντικείμενο των οποίων είναι η κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ. Πρώτο θύμα του πολέμου που ξέσπασε στο όνομα μιας κάπως περίεργης αντίληψης περί καθαρότητας ήταν η Σόνια Αλφάνο, πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Μαφίας με αναγνωρισμένο έργο. Ο λόγος που κόπηκε η Αλφάνο ήταν το βέτο που έθεσαν κάποιοι επειδή απαγορεύεται στη Λίστα η συμμετοχή όσων έχουν ασκήσει πολιτική δράση μετά το 2004. Η ιταλίδα ευρωβουλευτής δεν πρόλαβε σχεδόν να εκφράσει την πικρία της για τον αποκλεισμό της: αμέσως μετά ακολούθησε η παραίτηση του συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι, «πατέρα» του γνωστού αστυνομικού επιθεωρητή Σάλβο Μονταλμπάνο. Ο Καμιλέρι, εκ των εγγυητών της Λίστας, παραιτήθηκε εξαιτίας της συμπερίληψης στο ψηφοδέλτιο του Λούκα Καζαρίνι, ηγέτη το 2001 της σκληροπυρηνικής πτέρυγας των διαδηλωτών στη Γένοβα. Οι εγγυητές διχάστηκαν για την υποψηφιότητα, ο επικεφαλής της Λίστας, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε τη λύση εγκρίνοντας την υποψηφιότητα του Καζαρίνι και το αποτέλεσμα ήταν να παραιτηθεί ο Καμιλέρι.

Θα πέρναγαν μόλις λίγα 24ωρα για μία ακόμη ηχηρή παραίτηση. Το κουβάρι της Λίστας μπλέχτηκε ακόμη μία φορά όταν η Αντόνια Μπατάλια, ακτιβίστρια της οργάνωσης PeaceLink, εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο δύο στελεχών του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία του Νίκι Βέντολα. Η «ελληνική στροφή» του Βέντολα, όπως χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος την απόφασή του να στηρίξει το SEL τη Λίστα, έχει διχάσει το κόμμα του κυβερνήτη της Απουλίας. Η Αντόνια Μπατάλια έριξε ακόμη μια πέτρα στην ταραγμένη λίμνη καταγγέλλοντας τους «ρεφορμιστές» του SEL. Το πέταγμα της πεταλούδας στη βάση προκάλεσε την τέλεια καταιγίδα στην κορυφή: ο φιλόσοφος Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις ήταν ο δεύτερος εγγυητής που αποχώρησε από τη Λίστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί επαρκώς. Από τους έξι σοφούς έχουν απομείνει πλέον τέσσερις –εκ των οποίων μόνο ένα ηχηρό όνομα, αυτό της Μπάρμπαρα Σπινέλι, αρθρογράφου και κόρης του Αλτιέρο Σπινέλι, ιδρυτή πατέρα της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιχείρησε να παρέμβει πυροσβεστικά για να αποτρέψει την ανάφλεξη πιθανής νέας πύρινης εστίας. «Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για την απόσυρση της υποψηφιότητας του Αντρέα Καμιλέρι, ο οποίος ενσαρκώνει ένα σημείο αναφοράς για την ιταλική Αριστερά, όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες και όχι μόνο» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του με παραλήπτες τον Αντρέα Καμιλέρι και τον Πάολο Φλόρες ντ’ Αρκάις. Η λύπη δεν είναι το μοναδικό συναίσθημα. Ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με «ιδιαίτερη ανησυχία» ενώ χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «αρκετά θλιβερή». Σε κάποιο σημείο ψέγει τους παραλήπτες της επιστολής για τις «ανώφελες αντιπαραθέσεις, τόσο μακριά από το ενωτικό κλίμα που δημιουργήθηκε στην Ιταλία γύρω από την κοινή μας προσπάθεια».

Το επίθετο «ενωτικός» εμφανίζεται δύο φορές ακόμη πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσει τη στήριξή του στους εγγυητές που εργάζονται για την επιτυχία του εγχειρήματος «χωρίς να τροφοδοτούν συνεχείς και ξεπερασμένες εντάσεις και ξεπερνώντας τις προσωπικές, πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις». Και εμφανίζεται άλλες δύο φορές μετά: «Το ενωτικό πνεύμα του μανιφέστου που υπογράψατε όλοι υπογραμμίζει την ανάγκη για μια ενωτική πορεία». Θα φέρουν αποτέλεσμα ο επιστολικός λυρισμός και η επανάληψη; Η πορεία θα δείξει.