Περισσότεροι από 100 ρώσοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο μαέστρος Βαλερί Γκεοργκίεφ και ο σκηνοθέτης Πάβελ Λουνγκίν, υπέγραψαν μια επιστολή στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο θέμα της Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Στην επιστολή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας οι καλλιτέχνες τονίζουν ότι «δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι παρατηρητές» των εξελίξεων. «Στηρίζουμε σθεναρά τη θέση του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία και την Κριμαία», σημειώνουν.

Πολλοί από τους υπογράφοντες την επιστολή είναι γνωστοί υποστηρικτές του Πούτιν, όπως ο τραγουδιστικής του ροκ συγκροτήματος Lioube Νικολάι Ραστοργκούγεφ και ο σκηνοθέτης Φιόντορ Μπόνταρτσουκ, γιος του Σεργκέι Μπόνταρτσουκ που τιμήθηκε με το Όσκαρ το 1968 για την ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη». Στον κατάλογο εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του διευθυντή του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης Βαλερί Γκεοργκίεφ, του διευθυντή του Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν, της εφόρου του Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα και της Έλενας Γκαγκάρινα, κόρης του πρώτου Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Μεταξύ των καλλιτεχνών που μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι τηρούσαν αποστάσεις από την κυβέρνηση αλλά υπέγραψαν την επιστολή αυτή είναι ο Λουνγκίν και ο 85χρονος Αλεξέι Μπατάλοφ, ο ηθοποιός-θρύλος του σοβιετικού κινηματογράφου. Σε ρωσικά μπλογκ οι χρήστες υπενθύμισαν ότι ο Μπατάλοφ είχε αρνηθεί το 1968 να υπογράψει μια παρόμοια επιστολή υπέρ της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Πράγα.

Να σημειωθεί πάντως ότι η στάση του καλλιτεχνικού κόσμου της Ρωσίας στο θέμα της Κριμαίας δεν είναι ενιαία, μολονότι 100 συγγραφείς είχαν εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τη στήριξή τους στις ενέργειες του Πούτιν.

Σε απάντηση, δέκα άλλοι συγγραφείς μεταξύ των οποίων η Λιουντμίλα Ουλίτσκαγια και ο Αντρέι Μπίτοφ κάλεσαν τη ρωσική κυβέρνηση να «σταματήσει το επικίνδυνο παιχνίδι της» στην Ουκρανία.

Άλλοι είκοσι σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί κινηματογράφου σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα εξέφρασαν την «αλληλεγγύη τους στους Ουκρανούς αδελφούς τους».