«Κρανίου τόπο» χαρακτήρισε την Πέμπτη το πολιτικό τοπίο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε πέθανε» και «δανείζει πια στελέχη» ενώ «τα κόμματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ο κόσμος κάθε τι καινούργιο το αντιμετωπίζει με μια καλή διάθεση».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη, ο Κώστας Σκανδαλίδης κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης η οποία μέτρησε Το Ποτάμι πάνω και από το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να θέλει να σχολιάσει το γκάλοπ ο Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τα όσα λέει Το Ποτάμι ως «ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής».

«Δεν είναι μια άποψη για τα πράγματα» σχολίασε. «Επειτα, βλέπω ότι μαζεύει ψηφίδες από όλα τα κόμματα και δεν λέει τίποτα. Πρέπει να προτείνεις τι θα γίνει στη χώρα και πρέπει να προτείνεις στη χώρα», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθως ο Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για την Κεντροαριστερά και για το πρόβλημα της απουσίας της ΔΗΜΑΡ από τις κινήσεις για την Ελιά.

«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε καλά. Είχε μια προϋπόθεση από την αρχή που δεν την ομολογούσαμε όλοι μας, διότι ήταν φανερή και ότι πρέπει να είναι και η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ παράγοντες αυτής της προσπάθειας» είπε ο Σκανδαλίδης και συνέχισε: «Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης από την πρώτη στιγμή κλότσησαν την υπόθεση και το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί γύρω από ένα χώρο δυνάμεων που βγήκαν από το ΠΑΣΟΚ και διαχώρισαν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ και πολιτικών προσώπων με ευγενική φιλοδοξία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το αντιμετώπισε σωστά το εγχείρημα αυτό. Επαναλαμβάνω πού ήταν η αδυναμία, διότι πραγματικά, από υπαρκτές δυνάμεις, για να συνασπίσει τον ευρύτερο δυνατό χώρο, έπρεπε να είναι και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μέσα σ’ αυτήν την υπόθεση. Και η αποκλειστική ευθύνη αφορά ασφαλώς τη ΔΗΜΑΡ και όχι το ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, ειδικά μετά την πρώτη φάση. Μπήκε το νερό στο αυλάκι με την έννοια ότι όλοι κατάλαβαν τι θέλουμε εμείς και εγώ προσωπικά γι’ αυτό είχα και έχω μια θετική στάση απέναντι στο εγχείρημα. Αλλά αυτό που έπρεπε να γίνει κατανοητό από τον καθένα ότι εάν μιλάνε για πραγματική ανανέωση της πολιτικής ζωής, δεν μπορεί να γίνει με κορυφαία συναλλαγή και διαπραγμάτευση κορυφής. Πρέπει να γίνει με αναβάθμιση και απόδοση ρόλων από τη βάση, ψηφοφορίες, με το να εκφράσει ο λαός ποιους εμπιστεύεται και ούτω καθ’ εξής».

«Το ΠΑΣΟΚ δανείζει στελέχη»

Για το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ του σήμερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε:

«Εγώ έχω κάνει μια κριτική στο ΠΑΣΟΚ από παλιά, από τότε που άρχισα να το λέω «καθεστωτικό κόμμα». Είχε μετατραπεί – και το πλήρωσε ακριβά – σε πραγματικό καθεστώς στην Ελλάδα, διότι κυβερνούσε πολλά χρόνια και είχε πολλά στελέχη, τα οποία, από τότε που έφυγε η ιδεολογία από το προσκήνιο και μπήκαν θέματα διαχείρισης εξουσίας, έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Δανείζει στελέχη! Όλα τα κόμματα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι αυτός ο χώρος έχει ακόμα μια τεράστια δυναμική. Λέω συνέχεια ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και πουθενά. Πουθενά με την εκλογική έννοια, ότι είναι ένα κόμμα συρρικνωμένο που παίζεται εάν θα επιβιώσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και παντού με την έννοια ότι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους έχουμε ακόμη μια κυριαρχία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο χώρος δεν πέθανε. Πέθανε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στοενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο και μάλιστα τόνισε ότι είναι ένα σενάριο που «δεν πρέπει να το φοβόμαστε».

Είπε συγκεκριμένα ο Κώστας Σκανδαλίδης: «Δεν γνωρίζω τι σκέπτεται ο κ. Σαμαράς. Εχω τη γνώμη, όμως, ότι πρέπει να τεθεί το πολιτικό θέμα τώρα, πριν τις ευρωεκλογές. Λένε όλοι ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι πολιτικό θέμα και το μεταθέτουν μετά από αυτές. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, διότι τίθεται το θέμα ποια είναι η Ευρώπη και τι θα αποφασίσει για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν, πρέπει το ελληνικό θέμα να τεθεί πολιτικά, με την έννοια ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Και αν δεν συμφωνήσουμε σε μια πολιτική βάση, τότε θα πρέπει να γίνουν και εκλογές. Γιατί να μη γίνουν; Τις φοβόμαστε; Εγώ πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση να προχωρήσει και μετά τις εκλογές και ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία, αρκεί το συμφωνημένο να είναι αυτό που θα εκφράζει την πραγματική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν είναι αυτό, πολύ καλά. Εάν δεν είναι, δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Είναι ο δρόμος της δημοκρατίας».