Για πρώτη φορά οι δύο διοικητικές Αρχές των πανεπιστημίων της χώρας, οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των Συμβουλίων τους, που σε ορισμένα ιδρύματα βρίσκονται σε οξύτατη αντιπαράθεση, κάθησαν χθες στα ίδια έδρανα και συζήτησαν τα προβλήματα και τις προοπτικές των ιδρυμάτων τους.

Η… ειρηνευτική πρωτοβουλία ανήκε στον Κων. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος οργάνωσε τη συνάντησή τους μέσα στο υπουργείο Παιδείας, καθώς σε λίγους μήνες θα γίνουν και πρυτανικές εκλογές, ενώ τα ιδρύματα οφείλουν επιτέλους να λειτουργήσουν σωστά. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις για τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διοίκησης προέρχονται από τους πρυτάνεις των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων –Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Βασικός λόγος της πρωτοβουλίας Αρβανιτόπουλου ήταν να χαμηλώσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ πρυτάνεων και προέδρων σε ορισμένα ιδρύματα (π.χ. Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολυτεχνείο) η οποία εστιάζεται στις αρμοδιότητες κάθε οργάνου. Παρότι σε αρκετά ιδρύματα οι σχέσεις Συμβουλίων – πρυτάνεων είναι πλέον αρμονικές, σε άλλα μόνο που δεν… μονομαχούν!

Οι πρυτάνεις μιλούν για ασάφειες του νόμου και ζητούν «αποψίλωση» των Συμβουλίων από ουσιαστικές (αλλά ενοχλητικές γι’ αυτούς) αρμοδιότητες, όπως λ.χ. η έγκριση υποψήφιων κοσμητόρων, πρυτάνεων, προϋπολογισμών. Αντιθέτως, οι πρόεδροι των Συμβουλίων τονίζουν ότι δεν θα γίνουν διακοσμητικά όργανα, ενώ ορισμένοι έλεγαν χθες ότι θα έπρεπε οι αρμοδιότητές τους να είναι πιο αυξημένες.

Εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος ενώ ήταν ακόμα μέσα στη συζήτηση εξέδωσε ανακοίνωση (διά του γραφείου Τύπου του ΑΠΘ) στην οποία… κατηγορούσε τον υπουργό Παιδείας, που ήταν ακόμα απέναντί του, ότι «αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του». Η ενέργεια αυτή προκάλεσε, όπως ήταν επόμενο, αγανάκτηση στον υπουργό Παιδείας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ. Ο Κων. Αρβανιτόπουλος, πάντως, δεν έδειξε πρόθεση αλλαγών στον νόμο και τόνισε ότι οποιαδήποτε ασάφεια θα επιλυθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο έχει υποβάλει ερωτήματα. Στη συζήτηση –που κράτησε πάνω απο τρεις ώρες και από πλευράς Συμβουλίων συμμετείχαν κυρίως αναπληρωτές πρόεδροι, καθώς οι πρόεδροι είναι καθηγητές σε ξένα ιδρύματα, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο Ρίτσαρντ Χάντερ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Αριστοτελείου –ο Κων. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το χτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι θεμέλιος λίθος για την επόμενη ημέρα των πανεπιστημίων της χώρας και έθεσε τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν το 2014: το Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών σε κάθε ΑΕΙ, η σύνταξη των Εσωτερικών Κανονισμών και οι Συμφωνίες Προγραμματικού Σχεδιασμού με κάθε ίδρυμα.

ΕΚΛΟΓΕΣ. Δεν μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη οι ήδη υπηρετούντες πρυτάνεις των πανεπιστημίων εκτιμά –σύμφωνα με πληροφορίες –το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ). Ο υπουργός Παιδείας είχε απευθύνει πρόσφατα στο ΝΣΚ σειρά ερωτημάτων τα οποία απαντήθηκαν και θα ανακοινωθούν ίσως και σήμερα. Ενα από αυτά τα ερωτήματα ήταν αν μπορούν οι σημερινοί πρυτάνεις των πανεπιστημίων (όπως οι Θ. Πελεγρίνης, Γ. Μυλόπουλος κ.ά.) να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση είναι αρνητική δεδομένου ότι ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα μόνο μιας πρυτανικής θητείας στο ίδιο ίδρυμα. Επειδή όμως οι θητείες των σημερινών πρυτάνεων είχαν παραταθεί το καλοκαίρι του 2012, προκειμένου να μη μείνουν ακέφαλα τα ιδρύματα, οι πρυτάνεις αυτοί θεωρείται ότι υπηρετούν στο πλαίσιο του νέου νόμου, άρα και αυτοί δεν έχουν δικαίωμα δεύτερης συνεχόμενης θητείας.