Τον δρόμο για την απομάκρυνση από το Δημόσιο όσων υπαλλήλων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν λάβει εισιτήριο μετακίνησης σε άλλους φορείς ανοίγει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανεξαρτήτως των απαγορεύσεων που ισχύουν λόγω των εκλογών.

Με την τροπολογία αίρονται οι περιορισμοί που δεν επέτρεπαν υπηρεσιακές μεταβολές δημοσίων υπαλλήλων – άρα και απολύσεις – στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες Αρχές.

Η τροπολογία βάζει στο στόχαστρο μεταξύ άλλων σχολικούς φύλακες, εκπαιδευτικούς και μέρος των δημοτικών αστυνομικών, για τους οποίους η οκτάμηνη διαθεσιμότητα λήγει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και δεν έχει βρεθεί θέση σε άλλον φορέα για μετακίνησή τους.

Στο μεταξύ, από τις 18 Απριλίου και όχι από τις 18 Μαρτίου θα ισχύσουν οι εκλογικές απαγορεύσεις περί προσλήψεων και αλλαγής υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών υπαλλήλων, λόγω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογώντου Μαΐου.

Η κυβέρνηση, για να προλάβει να εφαρμόσει το πρόγραμμα κινητικότητας και εθελοντικής και υποχρεωτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση (στόχος είναι να μπουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.000 εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες) αλλάζει τις διατάξεις για τα χρονικά όρια των εκλογικών περιορισμών.

Η νέα ρύθμιση που προτείνει είναι να ξεκινούν οι εκλογικοί περιορισμοί ένα μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές (και όχι δύο μήνες πριν).

Επομένως, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, οι εκλογικοί περιορισμοί θα ισχύουν από τις 18 Απριλίου ώς την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από τις 18 Μαρτίου.

Αυτή η ρύθμιση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών», το οποίο αναρτήθηκε στο opengov.gr προς δημόσια διαβούλευση στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή μόλις ξεκίνησε το εορταστικό τριήμερο, και ήταν ανοιχτό για σχόλια μέχρι τις 4 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι δεν θα ισχύουν οι εκλογικοί περιορισμοί για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

Το υπουργείο Εσωτερικών τροποποιεί το άρθρο 17 του ν.3870/2010 (ΦΕΚ 138 Α’). Στόχος της κυβέρνησης είναι, κυρίως, να μην υπάρξουν εμπλοκές στην ένταξη σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους δήμους και στις περιφέρειες που προωθεί η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τον αριθμό 12.500 «διαθέσιμων», στο πλαίσιο των συμφωνιών της με την τρόικα.

Ετσι, επιφέρει αλλαγή στην πρόβλεψη που ίσχυε ώς σήμερα ότι αναστέλλονται οι πάσης φύσεως προσλήψεις και υπηρεσιακές μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το δίμηνο χρονικό διάστημα που προηγείται των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων.

Το υπουργείο Εσωτερικών, στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνει ότι με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνεται εκ νέου η περίοδος αναστολής προσλήψεων και πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την περίοδο αναστολής λόγω των εθνικών εκλογών.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει, λόγω της άμεσης ανάγκης στελέχωσης των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, ιδίως εν όψει των εποχικών θερινών αναγκών αλλά και με σκοπό την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ειδικά για τις εκλογές του 2014 εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων και των προπαρασκευαστικών αυτών διαδικασιών οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.λπ.».

Τροπολογία για όσους έχουν βγει ήδη σε διαθεσιμότητα

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» ορίζεται ότι δεν ισχύει η απαγόρευση λόγω εκλογών των υπηρεσιακών μεταβολών για όσους εργαζομένους έχουν τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του έτους 2014 και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων στους Δήμους και τις Περιφέρειες αναστέλλεται η έκδοση πράξεων που αφορούν οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού που έχει τεθεί σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα βάσει των διατάξεων του ν.4172/2013 (Α’ 167).»

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής και υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Τροπολογία-‘δολολοφός’ – Απολύονται όλοι οι διαθέσιμοι στις 22.3.2014, απελευθερώνονται απολύσεις-διαθεσιμότητες κατά την προεκλογική περίοδο». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την «υπαλληλοκτόνα αυτή τροπολογία» και καλεί όλα τα κόμματα να την καταψηφίσουν.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος, αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία, όλοι οι υπάλληλοι που μπήκαν στη διαθεσιμότητα στις 22.7.2013 (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ, υπάλληλοι ασφαλιστικών φορέων κ.ά.), εφόσον δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλη θέση, «θα απολυθούν στις 22.3.2014 χωρίς καμία άλλη διατύπωση».

Επίσης υπογραμμίζει ότι οι νέες διαθεσιμότητες 12.500 υπαλλήλων, καθώς και οι 4.000 απολύσεις «που έχουν συμφωνήσει από κοινού η τρόικα και η συγκυβέρνηση του μνημονίου, θα γίνουν τώρα απρόσκοπτα».