Τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατήγγειλε ως δράστες της κατάληψης των δύο αεροδρομίων της Κριμαίας, με δηλώσεις του την Παρασκευή ουπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως «ένοπλη εισβολή και κατοχή».

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ, μέσω της σελίδας του στο Facebook, δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ενοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, «προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία», κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Λίγο αργότερα πάντως, ορωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του ενεπλάκησαν στην κατάληψη ή τον αποκλεισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολης της Κριμαίας.

«Καμία μονάδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μετακινηθεί προς το αεροδρόμιο, πολλώ δε μάλλον δεν έλαβε μέρος στον αποκλεισμό του», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου στο πρακτορείο Interfax, μετά την ανακοίνωση του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην Κριμαία, κάνοντας λόγο για εισβολή.