Τους λόγους που αποφάσισε να βάλει τέλος στη συνεργασία του με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αναφέρθηκε ο Φερνάντο Σάντος μετά την ανακοίνωση των ποδοσφαιριστών που θα είναι στην αποστολή για το ματς της προσεχούς Τετάρτης με τη Νότιο Κορέα στο Γ. Καραϊσκάκης.

Παράλληλα, ο πορτογάλος προπονητής διέψευσε πως έχει συμφωνήσει με κάποια ομάδα για τη συνέχεια της καριέρας του.

«Σίγουρα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κυρίως στο συναισθηματικό κομμάτι. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί με πολλούς ανθρώπους. Πρώτα από όλους με τον κύριο πρόεδρο με τον οποίο έχω μία πάρα πολύ καλή σχέση. Ο ίδιος από τη δική του πλευρά με την πρόταση μου έδειξε ότι με εμπιστεύεται απόλυτα. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ποδοσφαιριστές. Έχω μία πολύ στενή και καλή σχέση με αυτούς που βρίσκονται κοντά. Από τους φροντιστές μέχρι το τεχνικό επιτελείο. Όταν παίρνεις μία τέτοια απόφαση όλα αυτά σε βαραίνουν και σε πληγώνουν. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός της αγάπης και του σεβασμού των Ελλήνων προς το πρόσωπό μου. Συναισθηματικά ήταν πολύ δύσκολο αλλά επαγγελματικά δεν ήταν. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να αποφασίσω το μέλλον μου. Δεν με απασχολεί τι θα γίνει. Η ΕΠΟ ήθελε να γνωρίζει την τελική μου απάντηση για να έχει περιθώριο για να αποφασίσει τον διάδοχο και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Οπότε από τη δική μου πλευρά έχω μπροστά μου όλο το περιθώριο για να αποφασίσω για το καλύτερο επαγγελματικό μου μέλλον η απάντηση ήταν αρνητική. Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτώ τον εαυτό μου. Ξέρω ότι η καριέρα μου στους πάγκους δεν θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα για αυτό πήρα και αυτή την απόφαση. Θα είμαι ήρεμος εν όψει Μουντιάλ».

Ο Σάντος έδειξε σίγουρος πως δεν θα επηρεαστούν οι παίκτες από την απόφασή του.  «Εγώ θεωρώ ότι μόνο θετικό αντίκτυπο θα έχει στους ποδοσφαιριστές μου. Τους ξέρω πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουμε μαζί και ξέρω ότι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε το τέλος να είναι το καλύτερο. Το ίδιο θα κάνω και εγώ αυτόν τον σκοπό», τόνισε, ενώ δεν παρεκκλίνει από το στόχο.

«Εχω έναν στόχο ο οποίος είναι η ομάδα να περάσει στην επόμενη φάση και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Με καθαρό και ήρεμο μυαλό θέλουμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες. Το επαγγελματικό μου μέλλον θα το σκεφτώ μετά το Μουντιάλ».

Σχετικά με τη  φημολογία περί ΠΑΟΚ, απάντησε: «Για αυτούς που με γνωρίζουν είτε πιστεύουν ότι με γνωρίζουν έχω να πω ότι είχα μόνο μία πρόταση και αυτή από την Εθνική ομάδα. Δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση είτε από κάποιο σύλλογο είτε από κάποια εθνική ομάδα. Η μοναδική πρόταση που είχα ήταν από την Εθνική ομάδα της Ελλάδος και τον κύριο Σαρρή. Επαγγελματικά υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να σκεφτώ. Δεν θα πρέπει να είναι μόνο φίλος μου αυτός που θα με καλέσει. Αυτό τελείωσε. Το συμβόλαιο θα έχει να κάνει με τον Σάντος τον προπονητή. Αν κάποια ομάδα φτάσει στα επίπεδα που θέλω τότε δεν θα έχω πρόβλημα».

Δεν έκρυψε πως θέλει να εργάζεται σε καθημερινή βάση σε κάποιον σύλλογο. «Ναι, όλοι το ξέρουν αυτό. Πραγματικά όμως δεν σκέφτομαι το μέλλον μου. Δεν ξέρω εάν θα συνεχίσω σε σύλλογο ή σε Εθνική ομάδα. Για παράδειγμα εάν έρθει η Κίνα και μου δώσει πολλά λεφτά δεν θα πάω; Το μέλλον δεν με απασχολεί. Θα ήταν πολύ κακό για εμένα να μην πιστεύω στην αξία μου. Δεν το λέω αυτό με έπαρση. Η Εθνική ομάδα δεν έχει 50 προτάσεις. Εγώ δεν θα βρω κάποια; Πλέον επικεντρώνομαι στον τελικό στόχο του Μουντιάλ. Το εάν θα πάω στην Κίνα, στην Πορτογαλία ή στο εξοχικό μου θα το αποφασίσω μετά το Μουντιάλ».

Φυσικά το θέμα δεν ήταν οικονομικό. «Αν το πίστευα αυτό θα είχα υπογράψει εδώ και ένα χρόνο. Θα ήταν πολύ εύκολο. Αν πίστευα ότι το μόνο που μπορώ να θα είχα υπογράψει. Αυτό μπορεί να πει κάποιος που δεν με ξέρει και δεν ξέρει τι φιλοδοξίες έχω σαν άνθρωπος».

Σχετικά με το σχέδιο για τις εθνικές ομάδες που ξεκίνησε με τον ίδιο και τη συνέχισή του, είπε: «Το πρότζεκτ έχει πολύ δρόμο αλλά βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Εγώ ξέρω ότι έχω συμβόλαιο μέχρι τις 30/6 και πιστεύω ότι θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε για μερικές ημέρες. Είμαι σίγουρος για αυτό. Το πλάνο ανάπτυξης βρίσκεται στα χέρια του Λεωνίδα Βόκολου, δηλαδή σε πολύ καλά χέρια».

Σε ερώτηση για το πότε πήρε την απόφασή του, απάντησε: «Επαγγελματικά την είχα πάρει εδώ και αρκετό καιρό. Συναισθηματικά ήταν δύσκολο να την αποδεχτεί η καρδιά μου. Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν μιλάμε για δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι εάν υπέγραφαν. Αν το έκανα δεν θα ήμουν ευχαριστημένος επαγγελματικά. Το τονίζω επαγγελματικά και για κανέναν άλλο λόγο. Ήταν μία δύσκολη απόφαση για μένα τόσο για τη σχέση μου με όλους εδώ όσο και με τον ελληνικό λαό. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ θέλησε να έχει απάντηση αυτή θα είναι αρνητική».

Μιλώντας για τις κλήσεις που έκανε για το φιλικό με τη Νότιο Κορέα τόνισε: «Πρώτα από όλα βλέπουμε ότι η αποστολή είναι 20 άτομα. Στην αποστολή θα είναι 23. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε απόλυτα και τον Σηφάκη και τον Καρνέζη. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν κατάλληλη στιγμή να έχουμε μία εικόνα και από τον Γλύκο και από τον Τζόρβα. Τρεις τερματοφύλακες θα είναι στο Μουντιάλ. Αυτή είναι μια δική μου απόφαση. Εγώ ήθελα να . Απλώς είναι ξεκάθαρο ότι ο Καρνέζης και ο Σηφάκης δεν αποκλείονται επειδή δεν βρίσκονται στην αποστολή. Το είχαμε πει και στα παιχνίδια με τη Ρουμανία Τα περισσότερα πρόσωπα θα είναι σε όλες τις αποστολές. Οπότε σίγουρα από τους 23 που ήταν στη Ρουμανία δεν υπάρχουν κάποιοι στην αποστολή για το μας με την Κορέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αποκλειστεί. Σε σχέση με την αποστολή των δύο παιχνιδιών με τη Ρουμανία έχουμε καλέσει τον Φετφατζίδη γιατί έχει πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει κληθεί αρκετές φορές και θέλαμε να τον δούμε. Το ίδιο και με τον Παπαδόπουλο. Ο Γκέκας είναι τραυματίας και θέλαμε να τον δούμε ξανά. Υπάρχουν ακόμα δύο μήνες και θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση όλων των ποδοσφαιριστών. Για να μπορέσουμε όταν θα φτάσει η στιγμή για να πάρω τις κατάλληλες αποφάσεις που εγώ θα τις θεωρώ δίκαιες. Εγώ είμαι συγκεντρωμένος 200% στο Μουντιάλ. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι και οι παίκτες που θα καλέσω. Πρώτος μας στόχος θα είναι να περάσουμε την φάση των ομίλων».

Για την επιλογή των Γλύκου και Τζόρβα, είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κάποιο τεστ ανάμεσα στους δύο για να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος. Δεν έχω πάρει απόφαση για το χρόνο συμμετοχής τους. Εγώ θέλω να τους δω από κοντά για να μπορέσω να πάρω την απόφαση το καλοκαίρι. Όταν γίνει η τελική επιλογή θα έχουμε τρία φιλικά, τρεις εβδομάδες προετοιμασία. Κανένας δεν έχει αποκλειστεί και κανένας δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του σίγουρο για την τελική αποστολή για το Μουντιάλ. Όπως σε σχέση με το παιχνίδια με τη Ρουμανία δεν υπάρχουν παίκτες, αλλά και παίκτες που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί και δεν βρίσκονταν ούτε στο παιχνίδι με τη Ρουμανία ούτε σε αυτό με την Κορέα δεν σημαίνει ότι δεν θα υπολογίζονται για το καλοκαίρι».

Γτο τι περιμένει να δει στο φιλικό της Τετάρτης ανέφερε: «Σίγουρα στην προετοιμασία που κάνουμε προσπαθούμε τα φιλικά να έχουν κάποιες ομοιότητες με τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε. Θα τεθούμε αντιμέτωποι με χώρες με εντελώς διαφορετικό στιλ σε σχέση με το ευρωπαϊκό. Οπότε σε αυτό το πλαίσιο γίνεται το φιλικό με την Κορέα. Έχει κάποιες ομοιότητες με την Ιαπωνία. Θα είναι ένα πάρα πολύ καλό τεστ και θα μας βοηθήσει να μπούμε στο κλίμα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από