Τη Δευτέρα μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Λεμεσού για την κλοπή διαμαντιού αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η σύλληψη της εν διαστάσει συζύγου του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας δικαστικής διαμάχης με πολλές καταγγελίες, αγωγές και υπερπολυτελείς αγορές

Η Ελένα Τσουπράκοβα όπως είναι το πατρικό της όνομα γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1966 στην πόλη Περμ, που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας κοντά στα Ουράλια. Πρότυπό της ήταν η μητέρα της, μηχανικός στο επάγγελμα, η οποία της εμφύσησε την αξία της εργατικότητας. Στο σχολείο ήταν μία από τις άριστες μαθήτριες, ενώ μάλιστα τα παιδιά της ηλικίας της έπαιζαν στις πλατείες της πόλης, εκείνη διάβαζε μαθηματικά. Αποφοίτησε άλλωστε από το σχολείο με το «κόκκινο δίπλωμα» που ισοδυναμεί με αριστείο. Παρότι το σοβιετικό καθεστώς ευνοούσε επαγγέλματα σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές, εκείνη επέλεξε να σπουδάσει Ιατρική –σπουδές που για τα κορίτσια της ΕΣΣΔ ήταν απρόσιτες.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΡΩΤΑΣ. Στα φοιτητικά της χρόνια γνωρίζει τον μεγάλο της έρωτα, τον συμφοιτητή της στην Ιατρική Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που τη γνώρισε τη φλέρταρε έντονα. Το 1987, λίγους μόλις μήνες αφού έχει κλείσει τα 20 της χρόνια, το νεαρό ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί και έτσι γίνεται η κυρία Ριμπολόβλεβα. Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα έρχεται στον κόσμο η πρώτη τους κόρη, Εκατερίνα.

«Ζήσαμε μια πολύ όμορφη ιστορία αγάπης. Μία σχέση όπως αυτές των καλύτερων ρωσικών μυθιστορημάτων» έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της, τον περασμένο Ιανουάριο, στο ελβετικό περιοδικό «Bilan».

Η οικογένεια Ριμπολόβλεφ κατοικεί στο Περμ, η Ελένα ωστόσο ονειρευόταν μια ζωή στο εξωτερικό. Αλλωστε, χάρη στις σπουδές της και στη δουλειά της μητέρας της, είχε επισκεφθεί χώρες της τότε Σοβιετικής Ενωσης. «Για μένα οι χώρες της Βαλτικής ήταν το Χόλιγουντ. Οι δρόμοι ήταν καθαροί, είχαν φρέσκο ψωμί, τυρί, γάλα και οι κάτοικοι ήταν ωραία ντυμένοι» έχει δηλώσει.

Το 1995 το όνειρό της γίνεται πραγματικότητα καθώς το ζευγάρι, για λόγους προστασίας από τη ρωσική μαφία, αποφασίζει να εγκατασταθεί στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Ελβετία. Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ άρχισε να κτίζει την αυτοκρατορία του, εκμεταλλευόμενος τη μετα-σοβιετική ιδιωτικοποίηση της οικονομίας και αγοράζοντας σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μετοχές πρώην κρατικών εταιρειών. Η καλύτερη επένδυση ήταν η αγορά της βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, που με την είσοδό της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έβαλε τον Ριμπολόβλεφ στην ελίτ των δισεκατομμυριούχων, αναδεικνύοντάς τον 14ο πλουσιότερο άνδρα στη Ρωσία.

Οταν εκείνος συνελήφθη ως ύποπτος για την οργάνωση της δολοφονίας του επιχειρηματία Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ και παρέμεινε σε ρωσικές φυλακές 11 μήνες, μέχρι να αποσυρθούν οι κατηγορίες εις βάρος του, η Ελένα και η Εκατερίνα έμειναν στη Γενεύη. Μάλιστα, επειδή το ταξίδι στη Ρωσία θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεν τον επισκέφθηκαν στη φυλακή.

Το 2000 γεννιέται η δεύτερη κόρη της οικογένειας, Αννα. Μαζί έρχονται και τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του ζευγαριού. Η… εργένικη ζωή που αποφασίζει να κάνει ο ρώσος ολιγάρχης –όπως υποστηρίζει η πρώην σύζυγός του –ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στις 22 Δεκεμβρίου 2008, η Ελένα Ριμπολόβλεβα καταθέτει μήνυση και αίτηση διαζυγίου, κατηγορώντας τον για απιστία κατ’ εξακολούθηση, ακόμη και για όργια σε θαλαμηγούς. Η απαίτησή της, βάσει του ελβετικού δικαίου, είναι το 50% της περιουσίας –περίπου 5 δισ. ευρώ –που αποκτήθηκε στα 21 χρόνια της κοινής τους ζωής: μετοχές, υπερπολυτελείς κατοικίες, αυτοκίνητα και δεκάδες πανάκριβα έργα τέχνης, από Πικάσο μέχρι Μονέ.

Από την πλευρά του, ο ολιγάρχης αντικρούει τις κατηγορίες της και υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ πως η μητέρα των παιδιών του έκανε τα στραβά μάτια χάριν του χρήματος. Δεν ήταν όμως μόνο τα νυχτοπερπατήματα του ρώσου μεγιστάνα που ανατίναξαν την εκρηκτική σχέση του ζευγαριού. Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ήταν και η κίνηση του Ριμπολόβλεφ να μεταφέρει μεγάλο μέρος της περιουσίας του, εν μια νυκτί και χωρίς να το γνωρίζει η σύζυγος, σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο με δικαιούχους τον ίδιο και τις δύο κόρες τους.

Τότε αρχίζει και επίσημα η «δίκη των 5 δισ.», όπως χαρακτηρίστηκε, ένα από τα ακριβότερα διαζύγια όλων των εποχών. Μία από τις πρώτες κινήσεις της ήταν να ενημερώσει με επιστολή της τον εισαγγελέα της Γενεύης ότι σε περίπτωση που κάτι της συμβεί, μόνος υπεύθυνος θα είναι ο πρώην σύζυγός της. Μάλιστα, λίγο καιρό αργότερα η Ελένα είχε δηλώσει πως «παίζει» με τους κανόνες που ο Ριμπολόβλεφ της έμαθε, καταφέρνοντας το 2010 να του επιβληθούν προσωρινά μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Τον Μάρτιο του 2012 με νέα αγωγή που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η Ελένα ζητά από τον μεγιστάνα να σταματήσει να σπαταλά τα χρήματα της οικογένειας σε υπερπολυτελείς αγορές. Αφορμή αποτέλεσε η αγορά στο όνομα της Εκατερίνα διαμερίσματος 600 τ.μ. στο Μανχάταν, έναντι 88 εκατ. δολαρίων. Αυτή η διαμάχη ήταν που όξυνε τις σχέσεις και με την πρωτότοκη κόρη, η οποία αποφάσισε να μείνει με τον πατέρα της. Σε συνέντευξη που είχε δώσει τότε η Ριμπολόβλεβα στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», είχε δηλώσει ότι ο πατέρας των παιδιών της προσπαθεί να τα εξαγοράσει. Μάλιστα, περιέγραψε και ένα περιστατικό με την κόρη της, η οποία είχε πετάξει με το ιδιωτικό αεροπλάνο στη Νέα Υόρκη για να πιει τσάι με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς και τη Lady Gaga. «Θα πρέπει όμως να μάθει πως οι τραγουδιστές δεν έρχονται για εκείνη, αλλά για τα δεκάδες χιλιάδες δολάρια που τους προσφέρει».

Το μπλε διαμάντι. Ακολούθησαν και άλλες υπερπολυτελείς αγορές: η έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, αξίας 95 εκατ. δολαρίων, η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό, σπίτι στη Χαβάη που ανήκε στον ηθοποιό Γουίλ Σμιθ. Πάντως η πιο πρόσφατη μήνυση που κατέθεσε η Ελένα αφορούσε την αγορά του Σκορπιού προς 100 εκατ. ευρώ, ξανά στο όνομα της Εκατερίνα.

Η τελευταία πράξη αυτής της οικογενειακής διαμάχης εκτυλίχθηκε μόλις πριν από μερικές ημέρες, με τη σύλληψη της Ριμπολόβλεβα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (τελικά αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους). Αιτία, το δαχτυλίδι με το μπλε διαμάντι, αξίας περίπου 30 εκατ. δολαρίων, το οποίο σύμφωνα με την πλευρά του Ρώσου ολιγάρχη ανήκει στις κόρες τους και όχι σε εκείνη, κάνοντας λόγο για κλοπή. Η Ελένα, μέσω των δικηγόρων της, ισχυρίζεται ότι το δαχτυλίδι ήταν δώρο του πρώην συζύγου της, το οποίο μάλιστα φτιάχτηκε για τις διαστάσεις του δαχτύλου της.