Δραματική κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται στην Κριμαία από το πρωί της Πέμπτης, οπότε ένοπλοι – φορώντας στρατιωτικά αλλά χωρίς διακριτικά – κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου.

Η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας ήδη από την Τετάρτη υπήρξε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και σε φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, ωστόσο τα γεγονότα της Πέμπτης έχουν πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Την κατάληψη του κοινοβουλίου μετέδωσε πρώτο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν λίγο αργότερα ότι τα κτίριατου Ανωτάτου Σοβιέτ και του υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικές αρχές της χώρας τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό μετά την κατάληψη της Βουλής στην Κριμαία.

Σε αυστηρή προειδοποίησή του, την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία«θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο». Παράλληλα έγινε γνωστό πως οι μοίρες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που εδρεύουν στα δυτικά, τέθηκαν σε κατάσταση μάχης.

Σε απάντηση όλων αυτών ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάνταρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού στρατού έξω από τα όρια της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί η Μόσχα στην Κριμαία θα θεωρηθεί «επιθετική ενέργεια».

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook:

«Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Αρχικά δεν ήταν απολύτως σαφές ποιοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε πως η ρωσική σημαία υψώθηκε και στα δύο κτίρια. Λίγο αργότερα η Wall Street Journal ανέβασε φωτογραφία του κτιρίου με δύο σημαίες, αυτή της Κριμαίας και αυτή της Ρωσίας.

Περί τους εκατό αστυνομικούς αναπτύχθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου την Τετάρτη συνεπλάκησαν μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

«Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας, θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.