Η ρωσική σημαία κυμάτιζε χθες στο τοπικό Κοινοβούλιο της Κριμαίας. Τα ξημερώματα βαριά οπλισμένοι ρωσόφωνοι, με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, εισέβαλαν και κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια της Συμφερούπολης, πρωτεύουσας της μείζονος στρατηγικής σημασίας Κριμαίας. Την ίδια ώρα μαχητικά αεροσκάφη περιπολούσαν τα σύνορα με την Ουκρανία, 150.000 ρώσοι στρατιώτες έκαναν στρατιωτικές ασκήσεις ετοιμότητας και η Ρωσία ανακοίνωνε ότι εγγυάται την ασφάλεια του φυγάδος έκπτωτου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσφέροντάς του καταφύγιο.

Με τρεις κινήσεις που ανέβασαν τον πυρετό στην Ουκρανία, ενόσω μάλιστα η νέα ηγεσία της εργαζόταν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, προχώρησε χθες η Ρωσία βαθαίνοντας την κρίση, πολιτική, κοινωνική και οικονομική, που συνταράσσει τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Οποιαδήποτε κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων εκτός από τις βάσεις τους στην Κριμαία «θα εκληφθεί ως στρατιωτική επίθεση» διεμήνυσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος εξελέγη (με 371 ψήφους υπέρ) μεταβατικός πρωθυπουργός της νέας ουκρανικής κυβέρνησης «εθνικής συμμαχίας» που έλαβε χθες το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο. «Εχω δώσει εντολές στον στρατό να χρησιμοποιήσει όλες τις αναγκαίες μεθόδους προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες, να τιμωρήσουν τους εγκληματίες και να απελευθερώσουν τα κτίρια. Η Κριμαία ήταν και θα είναι μέρος της Ουκρανίας» τόνισε.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Πρώην υπουργός Οικονομικών και ηγετική φυσιογνωμία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, ο 39χρονος Γιάτσενιουκ έχει αναλάβει την πολύ δύσκολη αποστολή να αποκαταστήσει τη σταθερότητα σε μία χώρα η οποία δεν είναι μόνο πολύ βαθιά διχασμένη, αλλά παραπαίει και βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Αναφερόμενος στα πάσης φύσεως βάρη που πρέπει να σηκώσει η νέα κυβέρνηση, ο Γιάτσενιουκ μίλησε για τα άδεια κρατικά ταμεία, για τον κλεμμένο κρατικό θησαυρό και τα 37 δισ. δολάρια που έχουν εξαφανιστεί προς άγνωστη κατεύθυνση. Λίγο μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα έως τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ουκρανία υπέβαλε επισήμως αίτημα βοήθειας. Η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε επίσης ότι εντός των επόμενων ημερών κλιμάκιο του Ταμείου θα φθάσει στο Κίεβο και θα έχει συνομιλίες με τις νέες Αρχές.

Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ. Από τη Μόσχα, όπου φέρεται ότι έχει αναζητήσει άσυλο, ο Γιανουκόβιτς έσπασε χθες τη σιωπή του διακηρύσσοντας ότι οι νοτιοανατολικές και οι βόρειες περιοχές της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθούν ποτέ την «ανομία των ηγετών που διάλεξε ο όχλος». Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «RBK», ο έκπτωτος πρόεδρος εθεάθη σε ξενοδοχείο στη Μόσχα και τώρα διαμένει σε σανατόριο του Κρεμλίνου, λίγο έξω από τη ρωσική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί. Την Τετάρτη ωστόσο τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαιτέρως αυξημένα στο ξενοδοχείο Ουκραΐνα, στο κέντρο της Μόσχας, με πολλά αστυνομικά οχήματα παρκαρισμένα στην είσοδο και δεκάδες φρουρούς στο λόμπι.

Αντιδρώντας άμεσα στην κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ πάλι, μέσω του υπουργού Αμυνας Τσακ Χάγκελ, έστειλαν μήνυμα στη Ρωσία να μην προβεί σε ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε «παρανοήσεις σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο». Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από το Λονδίνο, όπου συναντήθηκε χθες με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Αμφότεροι τόνισαν ότι επιθυμούν μια «δημοκρατική Ουκρανία».

Δημοψήφισμα

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 25 Μαΐου για το μέλλον της Κριμαίας – και ειδικότερα για την ενίσχυση της αυτονομίας και την επέκταση των εξουσιών της περιοχής – ανακοίνωσε χθες η τοπική Βουλή.