Ενας παγκόσμιος θρύλος του μποξ γεννήθηκε πριν από πενήντα χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου 1964, όταν ο Κάσιους Κλέι νίκησε τον Σόνι Λίστον κερδίζοντας τον τίτλο του πρωταθλητή στα βαρέα βάρη.

Ο νέος τότε μποξέρ, που αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι, μπήκε στο ρινγκ με όλες τις πιθανότητες να είναι εναντίον του – ακόμη και αυτές των γραφείων στοιχημάτων που σε περίπτωση νίκης του θα πλήρωναν 7 ευρώ για κάθε ένα ευρώ που είχε στοιχηματίσει κάποιος σε αυτόν. Οπως και έγινε.

Νέα όμως στοιχεία που έδωσε μόλις πρόσφατα στη δημοσιότητα το FBI έπειτα από αίτημα των «Ουάσιγκτον Τάιμς» με βάση τον νόμο των ΗΠΑ που προβλέπει την ελευθερία της πληροφόρησης, δείχνουν ότι ο αγώνας αυτός που έκανε διάσημο τον 22χρονο τότε μποξέρ μπορεί να ήταν στημένος από τη Μαφία.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι ο 72χρονος σήμερα Μοχάμεντ Αλι – ο οποίος είχε στεφθεί ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 – συμμετείχε σε συνωμοσία για να στηθεί ο αγώνας όταν αντιμετώπισε τον Λίστον.

Το γεγονός όμως ότι κανείς δεν περίμενε από τον Αλι να νικήσει την εποχή εκείνη είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη έκπληξη που άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες οι οποίες αφορούσαν την απόδοση του αντιπάλου του στον συγκεκριμένο αγώνα.

Το FBI δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει τις υποψίες που υπήρχαν, αλλά τα στελέχη του φέρεται να πίστευαν ότι ο Λίστον μπορεί να είχε λάβει 1 εκατ. δολάρια για να χάσει τον τίτλο που κατείχε στην κατηγορία βαρέων βαρών.

Εκθεση του FBI που συντάχθηκε το 1966 με τελικό αποδέκτη τον τότε διευθυντή του, Εντγκαρ Χούβερ, αναφέρει ως ύποπτο για το στήσιμο του αγώνα τον τζογαδόρο του Λας Βέγκας Ας Ρέσνικ. Δύο ημέρες πριν από τον αγώνα ο Ρέσνικ φέρεται να είχε πει σε έναν άλλο τζογαδόρο στο Χιούστον να μην ποντάρει στον Λίστον, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν το μεγάλο φαβορί. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Ρέσνικ είχε τηλεφωνήσει σε τζογαδόρο με το όνομα Μπάρνετ Μάγκιντς λέγοντάς του να μη βάλει καθόλου χρήματα υπέρ του Λίστον αλλά να καθήσει ήσυχα στο σπίτι του βλέποντας τον αγώνα από την τηλεόραση. «Ο Μάγκιντς πήγε να δει τον αγώνα στην τηλεόραση και αμέσως κατάλαβε ότι ο Ρέσνικ ήξερε πως ο Λίστον επρόκειτο να χάσει» αναφέρουν τα έγγραφα.

Στα ίδια έγγραφα του FBI αναφέρεται ότι ο Ρέσνικ και ο Λίστον μπορεί να κέρδισαν περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια ο καθένας στοιχηματίζοντας σε νίκη του Μοχάμεντ Αλι. Μετά την ήττα του ο Λίστον είχε δικαιολογηθεί λέγοντας ότι είχε τραυματιστεί στον ώμο. Το FBI πίστευε ότι ο Ρέσνικ, ο οποίος πέθανε το 1972, ενδέχεται να είχε δωροδοκήσει διάφορους μποξέρ για να χάσουν μεγάλους αγώνες, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ρέσνικ ήταν φίλος με τους μαφιόζους Μέγιερ Λάνσκι και Βίσνεντ Αλο.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ. Στην αρχή ο αγώνας με τον Λίστον δεν πήγαινε καλά για τον Μοχάμεντ Αλι και μάλιστα στον πέμπτο γύρο είχε δεχθεί αρκετά χτυπήματα και όλα έδειχναν ότι θα χάσει τη μάχη. Στη συνέχεια όμως ανέκτησε με εντυπωσιακό τρόπο τις δυνάμεις του και πέρασε στην αντεπίθεση. Ο αγώνας τελικά τελείωσε όταν ο Λίστον δεν εμφανίστηκε στη γωνία του στο ρινγκ όταν χτύπησε το καμπανάκι για να ξεκινήσει ο έβδομος γύρος, επικαλούμενος τραυματισμό στον ώμο. Πριν από το ματς ο Αλι είχε προκαλέσει τον Λίστον λέγοντάς του «πετάω σαν πεταλούδα, τσιμπάω σαν μέλισσα».

Ο Λίστον βρέθηκε τον Ιανουάριο του 1971 νεκρός στο σπίτι του στο Λας Βέγκας από τη σύζυγό του. Η αστυνομία είχε πει τότε ότι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης, αν και η αιτία του θανάτου του παραμένει ακόμη και σήμερα αντικείμενο πολλών εικασιών.

Το Εθνος του Ισλάμ

Ο Αλι δεν προκάλεσε αίσθηση μόνο με τη νίκη του επί του Λίστον αλλά και με όσα την ακολούθησαν. Μετά τον αγώνα ο αμερικανικής καταγωγής Κάσιους Κλέι ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι, αφού ο ίδιος είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και ειδικότερα στην οργάνωση Εθνος του Ισλάμ του ακτιβιστή Μάλκολμ Χ.