Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα μεταδόθηκαν ότι ο δημοσιογράφος και επικεφαλής, πλέον, της πολιτικής κίνησης Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης είχε προταθεί να ηγηθεί της Ελιάς, έδωσε την Πέμπτη μέσω facebook ο Νίκος Μπίστης, εκ των ηγετικών στελεχών της Πρωτοβουλίας των 58.

Ο Νίκος Μπίστης μέσω του λογαριασμού του στο facebook τονίζει ότι είχε κάνει το καλοκαίρι του 2013 διερευνητικές επαφές «με φίλους όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Τάσος Γιαννίτσης και άλλοι», προσθέτοντας ότι «μετον Σταύρο μάς συνδέει μακρόχρονη φιλία, αμοιβαία εκτίμηση και….το protagon».

«Συναντηθήκαμε στο Αλάτσι με άλλους έξι κοινούς μας φίλους που είχαν συμμετοχή στις διαδικασίες. Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Δεν καταλήξαμε αλλά ήταν προφανές ότι υπήρχε διάσταση απόψεων» αναφέρει ο Μπίστης και συνεχίζει:

«Ο Σταύρος ζήτησε μια μέρα για να καταλήξει. Από τη δική μου πλευρά, του εξέθεσα το σχέδιο που σε γενικές γραμμές υλοποιείται σήμερα και δεν νομίζω ότι έχει νόημα να το εκθέσω. Ο Σταύρος εξέθεσε το σχέδιο που από χθες υλοποιεί. Τα βασικά σημεία ήσαν τα εξής: καμία σχέση με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Κατευθείαν επαφή με τους πολίτες μέσω των social media. Διευκρινίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τις απόψεις του Πέπε Γκρίλο – που ήταν της μόδας εκείνες τις μέρες – τόνισε ότι η εκλογική πρακτική του αποτελεί παραταύτα παράδειγμα προς μίμηση. Μας είπε ότι το όποιο εγχείρημα πρέπει να εμφανιστεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, ώστε να μην φθαρεί παίρνοντας θέση σε ζητήματα ακανθώδη, εν μέσω της κρίσης. Του αντέτεινα τα γνωστά: ότι δεν υπάρχει παρθενογέννεση στην πολιτική, οτι η μιντιακή δημοκρατία είναι προβληματική, ότι το πράγματι νέο είναι συνδυασμός του νέου σε ιδέες και πρόσωπα και του παλιού που δοκιμάστηκε και άντεξε.

» Την άλλη μέρα έφυγα για διακοπές. Θυμάμαι ότι μπαίναμε στο λιμάνι της Σύμης, όταν κτύπησε το τηλέφωνο. Συνεπέστατος ο Σταύρος, αφού μου είπε πόσο τον τιμά η πρόταση, πρόσθεσε ότι δεν θα αναμιχθεί, θα παρακολουθήσει και θα στηρίξει από κάποια απόσταση το όποιο ενωτικό εγχείρημα, στον βαθμό που θα συμφωνεί μαζί του.

»Για ευνόητους λόγους, δεν μπορώ να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Όμως, στη Δημοκρατία όλα τα λουλούδια πρέπει να μπορούν να ανθίσουν, αν έχουν κάτι να πουν. Με τη σειρά μου και εγώ, θα παρακολουθήσω το εγχείρημα του Σταύρου αλλά είναι αυτονόητο ότι θα εργαστώ για την επιτυχία της Ελιάς».