Με την επισήμανση ότι «το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφοθηρικό χαρακτήρα, αλλά είναι βαθύ και ειλικρινές», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισε χθες τον χορό των υποσχέσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υποσχέθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις και τρεις οργανισμούς που θα ασχολούνται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως την «ανάπτυξη επιχειρηματικών-εμπορικών κέντρων εντός των αστικών ιστών» –υπόσχεση που αντιμάχεται τις παλαιότερες θέσεις του κόμματος για τους ελεύθερους χώρους εντός των αστικών ιστών.

Οπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει τρεις άξονες: τη σεισάχθεια με μερική διαγραφή χρεών, την παροχή υγειονομικής κάλυψης ακόμη και σε ανασφάλιστους ώστε να μην υπάρχει «η βραδυφλεγής υγειονομική βόμβα που υπάρχει σήμερα» και φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Η γενική κατεύθυνση, όπως εξήγησε χθες ο Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος των Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργου Σταθάκη και πλήθους βουλευτών και στελεχών, είναι «η προσπάθεια για σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, που σταδιακά θα καταλήξουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Προτείνεται επίσης η σταδιακή μείωση, με στόχο την κατάργηση, της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, να γίνει μελέτη για ΦΠΑ 5%, 9% και 19%, να αυξηθεί το όριο υποχρέωσης τήρησης βιβλίων στις 10.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και 20.000 για μεταποιητικές και να γίνει μελέτη για απαλλαγή από ΦΠΑ επιχειρήσεων με χαμηλούς τζίρους.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Ειδικά για το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης, τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην επαναφορά «ενός αφορολόγητου ορίου ίσου για όλους». Ο Γιάννης Μηλιός το προσδιόρισε το πρωί (Real FM) στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης –παλαιότερα (στο ΕΒΕΑ) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το είχαν προσδιορίσει στις 12.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλυψε απολύτως τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του κόμματος για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί φορολογικών συντελεστών, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση στο εσωτερικό, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι «η αποθέωση του γκεμπελισμού, που τη μία θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει και την άλλη να μειώνει τους φόρους».

Σε μια άλλη διάσταση του θέματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης. Για να πετύχει, είπε, το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κορμός του οποίου είναι οι μικρομεσαίοι, χρειάζεται «αυτενέργεια, εφευρετικότητα και αυτοοργάνωση», ενώ τόνισε ότι είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση με τα καρτέλ, τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα. Ακόμη, μίλησε για την ανάγκη «να δοθεί ένας νέος ορισμός στην έννοια του επιχειρηματικού κέρδους από τη σκοπιά των αναγκών της κοινωνίας».

ΑΠΟΡΙΕΣ. Η νέα θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία επιχειρηματικών-εμπορικών κέντρων εντός των αστικών ιστών, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι σε ειδική εκδήλωση χθες το βράδυ, βασίζεται στην εκτίμηση ότι σε μία δεκαετία «θα εκλείψει το φαινόμενο των παράνομων διάσπαρτων επιχειρηματικών μονάδων». Χθες πάντως δεν δόθηκε καμία εξήγηση σε ποιους χώρους «εντός των αστικών ιστών», π.χ. στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους επιχειρηματικά-εμπορικά κέντρα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση που ενδεχομένως δώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, όπου θα παρευρεθεί σήμερα σε κομματική εκδήλωση μαζί με την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.