Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε γνωμοδότηση στην οποία επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και συμπληρώσεις στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το θεσμό «της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε άδεια» (ηλεκτρονικά «βραχιόλια»).

Τα ηλεκτρονικά «βραχιόλια», θα τοποθετούνται στο πόδι του κρατούμενου -εκτός αν για λόγους υγείας αυτό δεν είναι εφικτό όποτε θα τοποθετείται στο χέρι- προκειμένου, όταν λαμβάνουν άδεια, να ελέγχεται ανά πάσα στιγμή το πού βρίσκονται.
Το επίμαχο «βραχιόλι» εμπεριέχει μικροτσίπ και ο κρατούμενος φορώντας το είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή του συστήματος «γεω-εντοπισμού» (GPS).

Η δαπάνη για τη αγορά του ηλεκτρονικού βραχιολιού βαρύνει τον κατάδικο ή υπόδικό, εκτός εάν υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε στην περίπτωση αυτή το οικονομικό βάρος αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Η Αρχή στην υπ’ αριθμ. 1/2014 γνωμοδότησή της αναφέρει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο ουσιαστικά υποκαθιστά την παραμονή του καταδίκου στις φυλακές. Για το λόγο αυτό πρέπει να είναι έντονη η κρατική παρουσία κατά το στάδιο εφαρμογής και λειτουργίας του νέου συστήματος επιτήρησης των κρατουμένων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει το κύριος βάρος και την ευθύνη λειτουργίας του νέου νομοθετικού πλαισίου, αναφέρει η Αρχή.

Ακόμη, η γνωμοδότηση ρίχνει το βάρος της στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των καταδίκων, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει να περιληφθεί στον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διάταξη που να αναφέρει ότι τα προσωπικά δεδομένα πρέπει να διατηρούνται για πέντε χρόνια από την ημέρα έναρξης της επιτήρησης του καταδίκου.

Επίσης, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, πρέπει να προβλεφθεί ρητά η διαδικασία καταστροφής των προσωπικών δεδομένων μετά το τέλος των σκοπών επεξεργασίας τους.

Παράλληλα, αναφέρει η Αρχή, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα καθορίζει τις βασικές αρχές προστασίας των προσωπικών δεδομένων των καταδίκων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από