Στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τους μικρομεσαίους (την πρόταση του κόμματος συνολικά για τους μικρομεσαίους αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης) αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:

1. «Γενική μας κατεύθυνση είναι η προσπάθεια για σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, που σταδιακά θα καταλήξουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

2. «Οσον αφορά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα, αν αθροιστούν οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τακτικοί ετήσιοι, αλλά και αναδρομικές και έκτακτες εισφορές, γραφειοκρατία κ.λπ., προκύπτει σε εκείνες μια επιβάρυνση που κυμαίνεται από 48% έως 53%. Στην ΕΕ η φορολογία δεν ξεπερνά το 33%».

3. «Η φορολογική πολιτική να διασυνδεθεί μέσω σχετικών και κλιμακούμενων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών με τη συμβολή των ΜμΕ στην προώθηση συγκεκριμένων και μετρήσιμων ποιοτικών και ποσοτικών γενικών στόχων».

Και προτείνεται η σταδιακή μείωση με στόχο την κατάργηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η εκπόνηση μελέτης για ΦΠΑ 5%, 9% και 19%, αύξηση του ορίου υποχρέωσης τήρησης βιβλίων στις 10.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις και 20.000 για μεταποιητικές και η εκπόνηση μελέτης για απαλλαγή από ΦΠΑ επιχειρήσεων με χαμηλούς τζίρους.