Φωτιές έχει ανάψει στον ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να κατεβάσει τους τόνους σε σχέση με όσα έλεγε περί δημοψηφίσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη του κόμματος μιλούσαν χθες για ηττοπαθή στρατηγική και υπενθύμιζαν δημοσίως ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι τρεις κάλπες έχουν την ίδια σημασία.

Την αλλαγή τακτικής της ηγεσίας που προκαλεί εσωκομματική γκρίνια σηματοδότησε η δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα στο «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτήν δεν περιέχεται καμία αναφορά στα περί δημοψηφίσματος ενώ υπάρχει προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων «θα είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στην ευρωκάλπη. Δεν υποτιμάμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά το κύμα της ανατροπής θα έρθει στις 25 Μαΐου» .

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Παπαδημούλη (στον 9,89 FM) ο οποίος υπογράμμισε πως «τα μηνύματα από τις προσεχείς κάλπες θα βγουν κυρίως μέσα από τις ευρωεκλογές όπου αναμετρώνται κόμματα και διαφορετικές πολιτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τρεις εβδομάδες ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγάγει σε δημοψήφισμα και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό άλλωστε στις περισσότερες περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε υποψηφίους κυρίως από τη δεξαμενή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, δίνοντας το στίγμα πως η ψήφος για τις περιφέρειες είναι πολιτική και όχι αυτοδιοικητική.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. Η στροφή Τσίπρα και η σαφής απαγκίστρωση από τη θέση περί δημοψηφίσματος προκάλεσε μούδιασμα στο εσωτερικό του κόμματος ενώ επιβλήθηκε από τις ιδιαίτερα αρνητικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως είναι μάλλον απίθανο να βαφεί ο χάρτης στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Η αιφνίδια αλλαγή προκάλεσε έντονη γκρίνια στο εσωτερικό του καθώς η διορθωτική κίνηση της ηγεσίας δεν φαίνεται πως τους βρίσκει όλους σύμφωνους. Απόψεις όπως «ακόμη κι αν θεωρούμε πως δεν θα κερδίζουμε καμία περιφέρεια, είναι ανάγκη να βγούμε και να το πούμε;» διακινήθηκαν έντονα χθες και μάλιστα εντός της πλειοψηφίας. Μάλιστα κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Καρίτζης και ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ιδέα να δοθούν καθαρά μηνύματα και στις τρεις κάλπες. «Μακριά από μας η λογική της ήττας. Στον πιο μικρό δήμο, στην περιφέρεια και στην ευρωκάλπη, είναι η ίδια μάχη» υπογράμμισε ο κ. Καρίτζης , υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού. «Σκεφτείτε να δείτε τις περισσότερες περιφέρειες να μην παίρνουν το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ, να μη δοθεί το μήνυμα που πρέπει. Γι’ αυτό εμείς λέμε, ότι το πιο μικρό χωριό μέχρι την ευρωκάλπη είναι η ίδια μάχη».

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ. Αίσθηση προκαλεί και η διαφοροποίηση του κ. Σκουρλέτη (Σκάι), που υπογράμμισε ότι «το αντιμνημονιακό μήνυμα πρέπει να φανεί και στις τρεις κάλπες». Σημείωσε ότι προφανώς κάθε κάλπη έχει διαφορετικό περιεχόμενο, δεν είναι απολύτως ίδιο. «Δεν παύει, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτές τις τρεις διαφορετικές κάλπες. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τις δημοτικές. Και ο κοινός παρονομαστής είναι αυτή η ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική, η οποία επηρεάζει ούτως ή άλλως και την πολιτική που θέλει να ασκήσει ένας δήμαρχος στον δήμο του».