Χωρίς να έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις εκ μέρους των 58 για τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ συνεδριάζουν σήμερα σε ολομέλεια οι αντιπροσωπείες των κομμάτων, πρωτοβουλιών και πολιτικών φορέων που επιχειρούν να συγκροτήσουν την ελληνική Ελιά.

Είναι γεγονός ότι στην πρωτοβουλία των 58 το τελευταίο τριήμερο και μετά τις διαβουλεύσεις της περασμένης Παρασκευής που δεν οδήγησαν σε συμφωνία για τη Συνδιάσκεψη έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός για το εάν πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ή να διακοπούν με αποχώρησή τους από την Ελιά.

Δεκάδες e-mail και τηλεφωνήματα αντηλλάγησαν μεταξύ των μελών της κίνησης, με επίμαχο θέμα αυτό του ευρωψηφοδελτίου για το οποίο δείχνουν καχυποψία για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει το ΠαΣοΚ. Για την ακρίβεια, ένα κομμάτι των 58 θεωρεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη αρνείται να τους δώσει εγγυήσεις πως οι προτάσεις υποψηφιοτήτων που θα καταθέσει θα συμβαδίζουν με το πνεύμα και το προφίλ ενός ψηφοδελτίου που θα συμβολίζει την ανανέωση και το καινούριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση της Παρασκευής, που παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα, η αντιπροσωπεία των 58 επέμενε πως όλες ανεξαρτήτως οι υποψηφιότητες θα πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα, να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα βέτο, κάτι με το οποίο διαφώνησε η αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ (Καρύδης, Ρήγας, Κατσικαρέλλης) και εκπρόσωποι άλλων κινήσεων αντιπροτείνοντας να ισχύσει η έγκριση των υποψηφίων με αυξημένη πλειοψηφία.

η δηλωση μιχελακη. Οι 58 πιστεύουν ότι το ΠαΣοΚ θα επιδιώξει να περάσει αρκετά προβεβλημένα στελέχη στο ευρωψηφοδέλτιο και σημερινούς βουλευτές. Μάλιστα, μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στον Βήμα FM ότι η ΝΔ θα ζητήσει από τους βουλευτές που θα θελήσουν να βάλουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές να παραιτηθούν, διερωτώνται εάν είναι ηθικό για το ΠαΣοΚ να μην ακολουθήσει την ίδια επιλογή.

Οι 58 φοβούνται ότι θα υπάρξουν αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που θα θέσουν υποψηφιότητα, ωστόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν αυτό το σενάριο –μάλιστα ακόμη και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης διέψευσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος, λέγοντας ότι το μοναδικό όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.

«Θα πάμε την Τρίτη (σ.σ.: σήμερα) στη συνάντηση και θα δούμε εάν θα μας παρουσιάσουν ονόματα» τονίζουν από τους 58, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Στους κόλπους τους πάντως υπάρχουν μεμονωμένα πρόσωπα που μιλούν ακόμη και για αυτόνομη κάθοδο των 58 αλλά και στελέχη που τονίζουν ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά η συγκρότηση της Ελιάς.

ΛΟΓΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ. Στο ΠαΣοΚ διερωτώνται πώς γίνεται εκ των προτέρων οι 58 να εκφράζουν επιφυλάξεις για υποψηφιότητες και τονίζουν ότι για λόγους συμβολισμού θα έπρεπε να υπάρχουν ένα ή δύο ονόματα στελεχών που σημαίνουν κάτι για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο του κόμματος. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους, λένε ότι οι επιλογές

θα γίνουν και από τον πρόεδρο του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της… μαρκίζας του ευρωψηφοδελτίου, στην τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών το ΠαΣοΚ επέμεινε ότι δεν είναι δυνατόν να αναφέρονται τα επιμέρους κόμματα ή κινήσεις κάτω από το όνομα της Ελιάς.

Ομως και για το όνομα της Ελιάς υπήρξε διάσταση απόψεων. Οι 58 επιθυμούν να υπάρχει η λέξη Παράταξη στον τίτλο, όμως το ΠαΣοΚ δεν θέλει αυτό να παραπέμπει σε κάτι που ίσως και να υπονοεί σταδιακή διάλυση των κομμάτων. Προτιμούν έναν τίτλο που θα περιλαμβάνει τη λέξη Συμπαράταξη ή Ενωση, αλλά σήμερα εμφανίζονται έτοιμοι να το συζητήσουν και να μην εμφανιστούν ανυποχώρητοι.

Κάπου στη μέση βρίσκονται οι άλλες δυνάμεις όπως η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, η Δυναμική Ελλάδα, η Πρωτοβουλία, η Πολιτεία, το Μπροστά, οι Νέοι Μεταρρυθμιστές επιθυμούν, σε γενικές γραμμές αλλά με διαφορετική ένταση, να προχωρήσει η Ελιά και να πραγματοποιηθεί η Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου

Η ΔΗΜΑΡ. Μιλώντας, εξάλλου, στον 9.84 για τους 58 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας είπε ότι «δεν μας χωρίζει κάτι προσωπικό, δεν υπάρχουν αντιπάθειες, με πολλούς έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και φαντάζομαι ότι και στο μέλλον ενδέχεται να συναντηθούν οι δρόμοι μας».