«Η δημιουργίατης Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για τους «ιδίους πόρους» της ΕΕαποτελεί μεγάλο άλμα τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο Στρασβούργο, μιλώντας υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ, στην τελετή ανάληψης από τονπρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, των καθηκόντων του επικεφαλής σ΄αυτό το νέο άτυπο όργανο της ΕΕ.

Η δημιουργία της ομάδας αυτής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ, για το 2014-2020.

Στόχος είναι με τις προτάσεις που θα καταθέσει -σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2014- η ομάδα Μόντι να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης της ΕΕ,που θα αντικαταστήσει το υπάρχον που βασίζεται στις εισφορές των κρατών-μελών.

Σημειώνεται ότι στην ομάδα θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός, «η ομάδα αυτή και το έργο που θα αναλάβει βρίσκεται στην καρδιά της επιδιωκόμενης ένωσης».

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε «σίγουρος ότι οι προτάσεις που θα καταθέσει η ομάδα θα διασφαλίσουν την αδιάλειπτη και αποτελεσματική χρηματοδότηση της ΕΕ».

Τον Πρωθυπουργό, στην παρουσίαση πλαισίωνανο πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καιπρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΚοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι συμφώνησαν ότι «ο Μάριο Μόντι ήταν η ιδανική επιλογή για να τεθεί επικεφαλής της συγκεκριμένης αυτής ομάδας».