Στη δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές ενέργειες θα μπορούν πλέον να προβαίνουν ευκολότερα οι αρχές των κρατών μελών σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ενέκρινε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, τα κράτη μέλη υποχρεώνονται να προβαίνουν στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παραχάραξη, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων, κατόπιν της τελεσίδικης καταδίκης του εκάστοτε εγκληματία.

Χάρη στους νέους κανόνες, τα κράτη μέλη θα μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσω παρόμοιων εγκλημάτων, όπως είναι οι περιπτώσεις ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ ή των κρατών μελών της ΕΕ, η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η παιδική πορνογραφία ή τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

«Η εκτεταμένη δήμευση θα πρέπει να είναι δυνατή όταν ένα δικαστήριο κρίνει ότι τα επίδικα περιουσιακά στοιχεία προέκυψαν από εγκληματική συμπεριφορά», διευκρινίζεται στο κείμενο. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν μάλιστα να κατάσχουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και αν ο ύποπτος ή κατηγορούμενος είναι άρρωστος ή δικάστηκε ερήμην.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, χάρη στα οποία θα καταστεί δυνατή η χρήση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων για το δημόσιο συμφέρον ή κοινωνικούς σκοπούς.

Η συμφωνία θα εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 30 μήνες για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.

Πρέπει να τονισθεί πως σήμερα, δεσμεύονται και δημεύονται λιγότερο από το 1% των εσόδων από εγκλήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παραχάραξη, η εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο όπλων. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς.