Οσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013 αλλά και φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν νομιμοποιήσει αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους και δεν έχουν συμπεριλάβει τις μεταβολές σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου φέτος τη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών αφού διόρθωσε την γκάφα της αρχικής απόφασης με την οποία ανάγκαζε τους γονείς ανηλίκων με περιουσιακά στοιχεία να εκδώσουν κλειδάριθμο για την ξεχωριστή υποβολή εντύπων Ε9, κάνοντας δεκτό ότι μπορεί να δηλωθούν με τους κωδικούς των γονιών τους, προχώρησε χθες και σε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση, φέτος για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν στο Ε9 και οι ημιυπαίθριοι. Μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν στο Ε9, παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή των ημιυπαίθριων χώρων αυτόματα αυξάνεται η επιφάνεια των κατοικιών, με αποτέλεσμα και την αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. Εξαιτίας της κατάργησης του ΦΑΠ και της θέσπισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη και έξτρα φόρος, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης ότι υποχρέωση δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχουν και:

n Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Με τις δηλώσεις αυτές θα χρεωθεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ και δεν θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι με τροποποιήσεις.

n Οσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαίθριους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Ετσι καλύπτουμε τις περιπτώσεις αυτές ώστε η εικόνα του Ε9 να συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

n Οποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Τονίζεται πως η δήλωση αυτή καλύπτει τις περιπτώσεις που αυτά είναι παρακολουθήματα και συνεπώς υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει, συνεπώς, να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

n Ο εργολάβος πρέπει να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.

n Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

n Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ, ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.

n Οι ΟΤΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από ΟΤΑ. ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).