Oσοι αγρότες είχαν πέρυσι ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ έχουν υποχρέωση να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στοιχεία, με βάση τα οποία θα προκύψει το φορολογητέο εισόδημα για το τρέχον έτος.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης υπέγραψε τη σχετική απόφαση κατόπιν των σχετικών κυβερνητικών εξαγγελιών για αύξηση του αρχικού ορίου ακαθάριστων εσόδων από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ και την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους κόλπους της κυβέρνησης εξακολουθούν να διατυπώνονται εισηγήσεις για αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 20.000 ευρώ, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει αποδεκτές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάσσονται, από 1/1/2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).