Τις προτεραιότητές του παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στην ομιλία του στη Γερουσία, όπου -αργά το βράδυ της Δευτέρας- απέσπασε την ψήφο εμπιστοσύνης της, με 169 «ναι» και 139  «όχι», ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των Δημοκρατικών, της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών. 

Η πλειοψηφία, πάντως, στην οποία θα μπορεί να βασισθεί η νέα ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, είναι σχετικά περιορισμένη και μάλλον εύθραυστη: το κατώτατο απαιτούμενο όριο για την έγκριση των νόμων είναι 161 ψήφοι, αλλά η κυβέρνηση Λέτα, ακόμα και μετά την αποχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πλειοψηφία, τον περασμένο Νοέμβριο, συνέχισε να χαίρει της υποστήριξης 173 γερουσιαστών.

Την Τρίτη θα διεξαχθεί ανάλογη ψηφοφορία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Μόνο με την εμπιστοσύνη σας θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε ο Ρέντσι στην παρθενική ομιλία του προς το Σώμα ως πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε με έμφαση : «Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που φθάνουν από τις λαϊκές αγορές με την ίδια προσοχή με την οποία ακούμε εκείνα των χρηματαγορών».

«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να μην απογοητευθούν όσοι εμπιστεύονται ακόμη την πολιτική», τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η τόνωση της απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος και η απάλειψη του ταυτόσημου, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου της βουλής και της γερουσίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο Ρέντσι είπε ότι το ιταλικό Δημόσιο πρόκειται να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ότι θα χορηγηθούν νέες εγγυήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα μειωθούν άμεσα οι φορολογικές εισφορές για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

«Κεντρική θέση στο έργο της κυβέρνησής μας θα καταλάβει η παιδεία» ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Ο Ρέντσι αμφισβητήθηκε από μέρος των γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στους οποίος απηύθυνε το δηκτικό σχόλιο ότι «κατανοεί την δυσκολία» που αντιμετωπίζουν διότι «ο αρχηγός του κόμματός τους, ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Ρέντσι τόνισε ότι «το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τον ερχόμενο Ιούλιο θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».

«Η Ευρώπη δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας. Η καλύτερη Ιταλία προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει να φανούμε σοβαροί στο θέμα του δημόσιου χρέους, διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας, όχι επειδή το ζητούν η (καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα) Μέρκελ ή ο (πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Μάριο Ντράγκι», υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από