Το υπό τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, υιό του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημοκρατικό Κόμμα αποχωρεί, όπως όλα δείχνουν, από την κυβέρνηση συνεργασίας του προέδρου Αναστασιάδη λόγω διαφωνιών με το κείμενο της κοινής διακήρυξης με βάση την οποία επανήρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Το Εκτελεστικό Γραφείο σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες υπερψήφισε πρόταση του κ. Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22, κατά 15 και καταγράφηκαν 2 αποχές. Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου τίθεται την Τετάρτη ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν θα επικυρωθεί. Κάτι τέτοιο σημαίνει την αποχώρηση από την κυβέρνηση τεσσάρων υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΔΗΚΟ (Αμυνας Φώτης Φωτίου, Υγείας Πέτρος Πετρίδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος) και τριών προέδρων διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών.

Στην πρόταση του κ. Παπαδόπουλου τονίζεται πως με την κοινή διακήρυξη γίνονται παραχωρήσεις προς την τουρκική πλευρά προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δίδεται χωριστή κυριαρχία και χωριστή ιθαγένεια στην τουρκοκυπριακή πολιτεία. Σύμφωνα με την πρόταση, οι πρόνοιες αυτές παραβιάζουν την προγραμματική συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, με βάση την οποία το τελευταίο υποστήριξε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος δεν ήταν τότε πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είχε αντιταχθεί σφοδρά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ. Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι καμιά παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας δεν υπήρξε και πως δεν μπορεί κανείς να οχυρώνεται πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα για να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις. Ο κύπριος πρόεδρος ετοιμάζεται για ευρύτατο ανασχηματισμό μετά την Τετάρτη εφόσον το ΔΗΚΟ αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο κ. Αναστασιάδης στέλνει επίσης μήνυμα στην Τουρκία ότι αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Αγκυρα, η απάντηση από κυπριακής πλευράς θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες. Μιλώντας στην «Καθημερινή» ανέφερε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για επίλυση του Κυπριακού. «Με λύση διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες, διότι ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης στην Κύπρο θα συνέβαλλε περαιτέρω σε στενότερη συνεργασία με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο, αλλά και θα δινόταν η δυνατότητα στην Τουρκία να αγοράσει ενέργεια μέσω Κύπρου και να ρυθμίσει σημαντικά ενεργειακά της προβλήματα» είπε.